Zemërimi i familjarëve të Kapos ndaj Ramiz Alisë

April 9, 2016 14:23

Zemërimi i familjarëve të Kapos ndaj Ramiz Alisë

Pa asnjë dyshim, Dr. Sabit Brokaj është ndër njerëzit më të informuar mbi të vërtetën e vdekjes së Hysni Kapos. Ai di gjithçka mbi sëmundjen apo kompleksin e sëmundjeve që e mundonin një nga udhëheqësit më të rëndësishëm të kohës. Në numrin e djeshëm ai tregoi se si u përkeqësua gjendja shëndetësore e Hysni Kapos nga korriku i vitit 1978 dhe deri sa dha frymën e fundit në shtator të vitit 1979. Në këtë pjesë të dytë të intervistës ekskluzive në DITA, Dr. Brokaj tregon për sjelljen e Ramiz Alisë në Paris në ditët e fundit të Hysni Kapos. Kush ia dha Enver Hoxhës lajmin e vdekjes së Hysniut si u realizua maska me fytyrën dhe dorën e Hysniut. A ka pasur përpjekje për të rrëmbyer kufomën e Hysniut nga morgu i spitalit të Parisit dhe e vërteta mbi “fletoren e zezë”…

 

 

 Pjesën e parë e lexoni KETU

– Doktor, e lamë bisedën tek zemërimi i familjarëve të Hysni Kapos ndaj Ramiz Alisë. Pse u zemëruan ata?

– Sepse për ditë të tëra të afërmit e Hysniut nuk dinin gjë për diagnozën, nuk dinin prognozën, nuk dinin situatën dhe për ecurinë e sëmundjes. Shqetësimi, pse jo dhe zemërimi i tyre ishte i drejtë, ndaj dhe unë e Profesor Gaçja ishim në krahun e tyre. Kjo justifikohej se kemi porosi nga udhëheqja që mos ua thoni të afërmve diagnozën. Familja e vuante shumë këtë gjendje. Askush nuk kishte kurajën ta bënte këtë me iniciativën e vet. Aq sa në dhjetë ditëshin e fundit, edhe Vitua edhe Vera reaguan ndaj tyre. U detyruam edhe ne që gjithë natën kishim patur probleme, unë dhe Profesor Gaçja i themi Ramizit që këtu nuk bëhet më fjalë për udhëheqjen dhe politikën. Kjo është një marrëdhënie njerëzore brenda familjes. Ata po ndahen për jetë nga i afërmi i tyre dhe do të ishte normale që familja të kërkojë në këtë rast të dijë gjithçka për shëndetin e tij dhe për atë që e pret.

 

– Ju thatë se Ramizi vinte rrallë për ta vizituar Hysniun në spital, gjë që përputhet edhe me rrëfimin e dy shoqëruesve për të. Ç’përshtypje ka lënë kjo sjellje tek ju dhe tek të afërmit e Hysniut?

Po, kini të drejtë. Një lloj indiferentizmi i Ramizit që shfaqej nëpërmjet vizitave të rralla që i bënte Hysniut në spital, binte në sy tek familja që jetonte çdo sekondë me dramën që po ndodhte dhe me dhimbjen për sëmundjen e njeriut të tyre të shtrenjtë. Është e natyrshme që sjellje të tilla bëjnë efekt dhe lënë përshtypje. Prandaj dhe e kam thënë dhe e përsëris se ata kanë të drejtë të ngrenë dyshime dhe pretendime.

 

– Pra, Vito Kapo dhe familjarët e tjerë të Hysniut kanë të drejtë të dyshojnë për fundin e njeriut të tyre të dashur?

Po, unë kam qenë i pranishëm aty dhe ata reaguan rreptë. Sidomos Vera. Por edhe ne mjekët që kujdeseshim për Hysniun. Sidomos unë dhe Profesor Gaçja, pasi kishim rreth 40 ditë që ndanim të njëjtin shqetësim me ta. Nga përvoja ime e gjatë si mjek, nuk ka ndodhur asnjëherë që familjarët të mos informoheshin për gjendjen e njeriut të tyre të dashur me atë zhvillim fatal të sëmundjes. Asnjëherë nuk na kishte ndodhur më parë një situatë e tillë. Këto që them janë ato që unë i kam përjetuar dhe janë absolutisht të vërteta. Kjo në fakt ndodhi me Hysniun. Prandaj dhe në ishim në anën e tyre në shqetësimin, zemërimin apo protestën që bënë. Tani përshtypje dhe perceptimet janë individuale dhe ato kanë pjesë të së vërtetës.

 

– Doktor Brokaj, ç’mund të na thoni për atë që ka pohuar Xhelil Gjoni, kunati i Hysni Kapos, se në vdekjen e Hysniut ka dorë dhe KGB-ja, me qëllim për t’u hapur rrugë ndryshimeve të mëvonshme politike në vend, që edhe në fakt ndodhën, ç’mund të na thoni?

– Shiko, i dashur Xhevdet. Kështu do të arsyetonte kushdo, po të vendosemi në kohën kur ka ndodhur kjo histori. Bashkimi Sovjetik kishte një qëndrim armiqësor ndaj nesh në atë kohë dhe i kërkonte ndryshimet në favor të vetes. Ky person, pra Hysni Kapoja, që ishte një figurë stabiliteti në udhëheqjen e Partisë së Punës, ishte padyshim një synim që të eliminohej. Siç donin serbët, siç donin grekët e të tjerët. Por se sa arritën ata të realizonin qëllimet e tyre në këtë drejtim, këtë nuk mund ta them.

 

3– Kush ia dha Enver Hoxhës lajmin e vdekjes së Hysni Kapos?

– Me siguri Ramiz Alia. Sepse ai ishte i dërguari i Enverit në Paris dhe ai mbante lidhje direkte me Enverin. Kjo është lehtësisht e imagjinueshme, pasi të gjithë ne që ishim në shërbim pranë Hysniut, qoftë dhe të afërmit e tij, nuk mund të komunikonin direkt me Enverin. Ne i thamë lajmin Vitos, e cila ndodhej disa metra më tej kur Hysniu dha frymën e fundit. U njoftuan pastaj, kuptohet, ambasada, Ramizi e gjithë të tjerët për atë që kishte ndodhur. Komunikimi me Enverin është bërë nga ambasada, jo nga spitali.

 

– Është folur se gjatë ditëve të qëndrimit të trupit të Hysniut në morg është bërë një përpjekje nga agjentët e UDB-së për të rrëmbyer trupin e tij. Këtë e kanë pohuar ish-shoqëruesit besnikë të Hysniut. Sa i vërtetë është ky fakt?

Unë nuk mund të them me siguri nëse ka pasur një përpjekje për ta rrëmbyer trupin e Hysniut pas vdekjes së tij. Unë di të them vetëm kaq: Unë e justifikoj plotësisht merakun dhe shqetësimin e dy oficerëve që kanë folur për këtë ngjarje. Është e saktë ajo që thuhet se kur ne, pra unë, Profesor Gaçja dhe Eqeremi (Sinani), po e çonim trupin e Hysniut nëpër ato katakombet e errëta të spitalit për në morg, barrelëmbajtësit e Hysniut të vdekur ishin spanjollë. Ishin plot minuta të mjaftueshme që ata edhe të shprehnin ngushëllimin për fatkeqësinë që kishte ndodhur, por edhe të shprehnin simpatinë e tyre për Partinë e Punës dhe Enver Hoxhës. Dukej qartë se ata ishin marksistë-leninistë pasi na flisnin vazhdimisht dhe me simpati për Enver Hoxhën dhe Shqipërinë. Në kohën që e çuam në morg dhe e vendosëm trupin e Hysniut në shtratin e mermertë,  Xhipja dhe Eqeremi nuk donin të dilnin nga morgu, duke pasur merakun se atij mund t’i ndodhte ndonjë gjë po ta lemë vetëm. E diskutuam gjatë se si mund të qëndrohej gjatë aty. Ai ishte morg i një spitali në thellësi të madhe, me shumë të vdekur, sikurse janë në fund të fundit të gjitha ambientet e përshtatura për të ruajtur kufomat e të vdekurve. U thamë se kjo nuk është e nevojshme, ne do të flemë në spital, këtu jemi për çdo situatë etj. Ata të morgut na dhanë siguri. Ishte një derë e hekurt si këto dyert e strehimeve nëntokë, dyer të rënda me ganxha e me çelësa. Këta ndikuan shumë që shoqëruesit e Hysniut mos të rrinin aty në çimento e të sëmureshin. Megjithatë, ata qëndruan në ambientet e spitalit në ditët që pasuan dhe prisnin ngushëllime nga shumë shqiptarë që vinin, pasi u mor vesh lajmi i vdekjes së Hysniut. Kjo vazhdoi deri sa u kthyem në Tiranë.

 

– Është thënë se sëmundja e Hysni Kapos dhe shtrimi i tij në një spital të Parisit u mbajt tepër sekret si në Shqipëri, ashtu dhe në Francë. Sa e vërtetë është kjo?

– Është plotësisht e vërtetë. Mirëpo ndonjë javë a dhjetë ditët e para të shtrimit të Hysniut, “Le Monde”, gazeta më e madhe franceze dhe një nga më të mëdhatë e botës, shkroi: “Le deuxieme de l’Albanie a Paris” (I dyti i Shqipërisë në Paris).  Në shkrimin shoqërues flitej se ai, pra Hysniu kishte mbërritur në Paris për probleme shëndetësore e të tjera.  Në këto rrethana nuk mund të bëhej fjalë më për sekrete. Këtë i thamë dhe Ramizit dhe Llambi Ziçishtit: Këtë e dinë tashmë Parisi, Franca e gjithë bota dhe ju i mbani familjes sekrete.

 

Sabit Brokaj

Sabit Brokaj

– Pas vdekjes së Hysniut, është bërë një maskë e fytyrës së Hysni Kapos dhe dorës së tij, për të cilën ka ndikuar ose ka luajtur një rol parësor Sali Berisha…

– Po, edhe kjo është e vërtetë. Saliu vinte shpesh dhe interesohej, pavarësisht se ai nuk hyri asnjëherë në dhomën e spitalit ku ndodhej i sëmuri. Natyrisht që kur vdiq Hysniu, ishte dhe Saliu i pranishëm. Nuk më kujtohet se kush e hodhi i pari idenë e balsamosjes dhe të marrjes së maskës, por Saliu u hodh e tha se këtë punë e bëj unë pasi e di se si bëhet kjo. Më tej, nuk e di se si ndodhi, pasi në fakt kush ia kishte ngenë një detaji të tillë.

 

– Oficerët shoqërues të Hysni Kapos thonë se në fundjavë apo me ditë të tëra Sali zhdukej në Paris dhe nuk dihej ku shkonte. Ju keni ndonjë dijeni për këtë fakt?

– Nuk mund të them asgjë për këtë. Nuk ia kemi vënë veshin këtij aspekti në atë kohë. Ne shërbenim nga 12 orë pranë të sëmurit dhe nuk kishim nge të merreshim me hollësi të tilla. Kush e kishte mendjen tek Saliu në atë kohë. Ata si oficerë mund ta kenë vënë re mungesën e tij ato ditë dhe unë nuk mund t’i kontestoj për atë që thonë.

 

– Doktor, a kini dëgjuar për një “fletore të zezë” me pikëpyetjet e dyshimet për çështjen e vdekjes së Hysni Kapos, të firmosur përveç shoqëruesve, edhe nga Dine Abazi?

Po, unë e lexova këtë fakt në gazetën DITA. Por duhet të jemi të qartë: Oficerët e shërbimit mbanin shënime, kjo nuk mund të diskutohet. Për mua kjo ishte pjesë e detyrës së tyre. Por se çfarë është shkruar në atë fletore, nuk mund ta them. Por dua të them patjetër edhe këtë: Këndvështrimi i një oficeri shërbimi, dhe i një mjeku si puna ime, janë të ndryshëm. Pavarësisht se edhe pohimet e tyre duhen marrë në konsideratë. Sepse të dy palët janë të interesuar për të siguruar jetën e personalitetit, por natyrisht këndvështrimet janë të ndryshme. Edhe informacionet në këtë rast janë të ndryshme, kuptohet.

Bisedoi Xhevdet Shehu

 

(Vijon)

Nesër do të lexoni:

-Prishja e ekuilibrave në udhëheqjen shqiptare pas vdekjes së Hysni Kapos

-A ishte vdekje natyrale apo e qëllimshme vdekja e Hysniut?

-Roli i Sali Berishës në vdekjen e Hysniut dhe a ishte ai i besuari i Ramiz Alisë

April 9, 2016 14:23
Komento

19 Komente

 1. TJ April 9, 15:10

  Ku eshte Andi?! Bushati e kisha fjalen,nip i Hysniut?! Pse nuk flet?! Kush ja ka mbyllur gojen?! Pse u lidh me Berishen?! Sa i forte eshte klani “kapo”?!

  Reply to this comment
 2. ZEMERIMI I NJE KOMENTUESI PER KETO PACAVURE April 9, 15:14

  Eshte me shume se kriminale ky lavazh qe po i behet atij populli me keto histori te ster-treguara

  Pse jepen keto kanibalizma-nekrollogjira-arkivole-maska helme ne nje kohe QE SALISERBI..pas 1992 e ktheu ate vend ne germadhe qe ndoshta eshtye nje qellim strategjik te kthehet ai vend ne nje tip burgu te lumtur si guantanamo…nje vend qe nuk prodhon asgje per vetem
  DROGE
  PROSTITUTA
  KRIME
  KURVEI PARLAMETARE
  DERI TE SHURRTORE AMBASADORESH..

  pse nuk merreni me :

  impotencen kriminale te EDI RAMES…qe po perleshte me DONALD TRAMPIN si pervers olitik

  PSE NUK MERRENI MEHIPOKRIZINE KRIMINALE TE EUROATLLANTIKEVE QE HAPUR FARE PO MBROJNE MOSTREN E TYRE BERISHE ME DONALD LUTE DHE ATE HELMUTIN E GJERMANISE QE DUKET SI NIPI HITLERIT DHE JO AMBASDOR I MERKELIT

  SUPERDOSJA KRIMINALE E MEPOSHTME E BERISHES ESHTE GJENERATORI QE NDRICON MONUMENTIN E ENVER HOXHES SI PROMETHEUN E SHQIPTAREVE

  Veprimtaria e Sali Berishës është një dosje e zezë voluminoze, mbushur me fakte prapaskenash, mashtrimesh, aferash e krimesh, të cilët e kanë sjellë dhe e kanë mbajtur atë në politikë, në pushtet, në opozitë e përsëri në pushtet. Edhe pse ka bërë gjithçka që e etiketon si “qytetar i djegur”, si “kryebandit” dhe “anti-shqiptar”,

  Sali Berishës nuk i bëjnë përshtypje këto turpe, përkundrazi po vazhdon të shtojë hajdutëritë dhe krimet ndaj këtij populli e këtij vendi, tashmë duke përdorur bandën që ka instaluar në pushtet. Por sado indiferent të paraqitet, janë disa episode të hidhura, prej të cilave Saliu bëhet me “hije” kur ia kujtojnë.

  Dhe është ky SALI, I cili këto ditë ka dalë përsëri me bandën e tij të re të vjetër, duke kërkuar vota nga shqiptarët! Farmak-fjalimet e tij gjëmojnë me ulërima e me mashtrime, sikur SALIU të jetë humanisti e jo krimineli i shqiptarëve, sikur të jetë etaloni i ndershmërisë e jo vula e hajdutërisë, sikur të jetë integruesi dhe jo shkatërruesi i këtij vendi e populli!

  10 nga “njollat” e figurës morale “SALI”

  1. Spiunimi kundër Hysen Sheshorit, të dënuarit të diktaturës, që Sali Berisha e denoncoi në gjyq në vitin 1975, duke paraqitur një “trakt” të shkruar prej Hysen Sheshorit. Sali Berisha ka ulëritur në atë gjyq: “Ky është armik, kërkoj të dënohet me vdekje, me varje në litar”.

  2. Puçi ndaj (ar)mikut Azem Hajdari, si kryetar i Grupit Nismëtar të Themelimit të PD, pak ditë pasi SALI INTRIGA u fut në lëvizjen studentore me nofkën “misionari”.

  3. Puçi ndaj Aleksandër Meksit, duke e spostuar me intriga e prapaskena nga kryesimi i PD, duke organizuar dhe realizuar uzurpimin e kreut të kësaj partie, të cilën e sundon me intriga e prapaskena edhe pas 20 vitesh.

  4. Lëvizja vëzhguese me veturën e ish-Sigurimit të Shtetit në 20 shkurt në Sheshin “Skënderbej”, ditën kur shqiptarët po rrëzonin bustin e diktatorit, njohur për shqiptarët nga video “Berisha”.

  5. Skandali me dekoratën e akorduar për supermashtruesin Nikola Arsidi, pas të cilës qëndronin 1.6 milionë dollarë të vjedhur prej dyshes SALI-ARSID.

  6. Prapaskena puçiste ndaj Eduart Selamit, duke e spostuar nga kryetar i PD dhe nga Shqipëria, me presione e makinacione tipike “SALI INTRIGA”.

  7. Prapaskenat ndaj Azem Hajdarit, duke tentuar ta largonte nga PD me heqje imuniteti, me shpifje si “spiun e hajdut” në gazetën “RD, me presione SHIK-u, me kurthe në atentate dhe enigma “SALI” e nxjerrjes së tij nga mbledhja e kryesisë së PD, natën kur e vranë.

  8. Takimi me krye-terroristin e kryetrafikantin Arkan, kreun e krimeve dhe genocidit të regjimit të Milosheviçit kundër shqiptarëve të Kosovës, ku u planifikua trafiku mafioz i armëve e naftës.

  9. Fshehja e etnisë serbe të bashkëshortes së tij Svoboda Ramoviç, ndryshuar (përkthyer nga serbishtja) në gjendjen civile shqiptare, me emrin Liri Berisha.

  10. Publikimi i 230 fotografive, që Sali Berisha (blloku) dhe familja e tij kanë bërë me familjen e Enver Hoxhës dhe me krerët e lartë të ish-diktaturës komuniste, të cilës i ka shërbyer me devocion dhe krime nga kolegëve, si ish-bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit.

  10 nga mashtrimet e demagogut “SALI”

  1. Mashtroi pronarët për kthimin e pronave, duke nxjerr ligje të qëllimshme për mos kthimin e pronave dhe grabitjen e tyre prej “pronarëve të rinj” të shpikur prej pushtetit “SALI”, të cilët ishin pjesëtarët e klaneve të Saliut.

  2. “Bashkë-vuajtësi SALI”, mashtroi ish-të përndjekurit politikë për integrimin e tyre me strehim, punësim, shkollim e dëmshpërblimin financiar të viteve të burgut, por nxori ligje, me të cilat ka 20 vjet që i mashtron e i tall.

  3. Mashtroi shqiptarët për ndarjen e barabartë të pasurive kombëtare, por i grabiti ato me klanet e tij të ardhura në pushtet, duke i shitur për “5 kacidhe” dhe duke i shkatërruar ekonominë dhe ndërmarrjet ekonomike.

  4. Mashtroi shqiptarët, se do të kryente privatizimin e ekonomisë kombëtare, duke pasur pronar të vetëm punëtorët, por hodhi në rrugë dhunshëm si skllevër afro 1.2 milion punëtorë e specialistë.

  5. Mashtroi 65% të popullsisë në fshat, se do t’i pajiste me shërbim shëndetësor, me arsim modern, me rrugë, me ujë, ndriçim e transport publik, por i zhduku dhe ato shërbime jetësore që kishin, duke detyruar banorët të braktisin dhe boshatisin afro 800 fshatra e të zbresin pa asnjë shpresë nëpër qytete.

  6. Mashtroi shqiptarët e mbetur të pastrehë pas vitit 1990, se brenda vitit 1993 do t’i strehonte, por strehoi vetëm “byronë politike të PD” dhe militantët e tij gjeografikë, ndërsa 75 mijë familje e atij viti vazhdojnë të dëgjojnë mashtruesin “SALI” prej 20 vjetësh.

  7. Mashtroi fëmijët shqiptarë (ishin nga 1-3 vjeç) për kënde lojërash në çdo qytet e lagje banimi, por shkatërroi me kioska dhe ato që ishin, ndërkohë që sot (ata janë 20-23 vjeçar) mashtruesi “SALI” po u premton përsëri kënde lojërash nëpërmjet mashtruesit LULI.

  8. Mashtroi shqiptarët me premtimin për punësim, duke u thënë se në çdo qytet do ngrihen fabrika e uzina, por i ka kthyer 27 qytete në geto mjerimi me pasoja të rënda social-ekonomike.

  9. Premtoi arsim europian për të gjithë, por për shkak të varfërisë dhe mbylljes së shkollave në zonat rurale, ka lënë afro 20 mijë fëmijë analfabetë dhe 45% të shkollave në “hangar kuajsh e stalla bagëtish”.

  10. Mashtroi shqiptarët për futjen në BE, por ka 20 vite që është bllokuar ky proces për pushtetit “SALI”, që drejtohet nga SALIU, i cili vazhdon demagogjinë e tij me pazare të pista, duke e lënë Shqipërinë larg dhe jashtë BE.

  10 nga krimet e klanit “SALI”

  1. Rrëmbimi e masakrimi deri në paralizë fizike dhe hedhja në një gropë në kodrat e Liqenit Artificial të Tiranës e dy gazetarëve, Zamir Dule i “Koha Jonë” dhe Bardhok Lala i “Dita Informacion”.

  2. Rrëmbimi, torturimi dhe zhdukja fizike e biznesmenit shqiptaro-maqedonas Remzi Hoxha nëpërmjet bandës së tij “SHIK”-u, duke mbrojtur dhe graduar ekzekutorët me poste të larta në Pushtet-Bandën “SALI”.

  3. Djegia e Shqipërisë në vitin 1997, për shkak të piramidave të tij financiare hajdute zyrtare, duke shkrumbuar pronat publike, institucionet e shtetit, pronat private, me bilanc edhe vrasjen e afro 3000 shqiptarëve.

  4. Vrasje-mbytja në Otranto e 118 shqiptarëve (84 të mbetur në fund të detit) në 28 mars 1997, të cilët ikën për të shpëtuar prej luftës civile që shkaktoi pushtet-krimi “SALI”.

  5. Vrasja e 16 minatorëve në minierën e Bulqizës, për shkak të koncensioneve të pista në treg-trafikun e mineralit të kromit, duke shfrytëzuar si skllevër afro 700 minatorë me familje të uritura për bukë.

  6. Vrasja e dy ushtarakëve, plagosja e 20 banorëve dhe shkatërrimi i fshatit Dhemblan në Tepelenë, nga afera qeveritare e demontimit të municioneve

  7. Shkatërrimi i institucioneve në 14 Shtator 1998, pas sulmit të opozitës “SALI” për të marrë pushtetin me dhunë, duke kthyer edhe PD për 1 muaj në repart tankesh e topash luftarakë.

  8. Vrasja e 26 skllevërve burra, gra e fëmijë dhe shkatërrimi i 3000 bizneseve nëpërmjet aferës kriminale të pushtet-familjes “SALI”, organizuar në “fabrikën e vdekjes” në Gërdec, të ngritur prej mafies shtetërore për demontim e trafikim municionesh.

  9. Përmbytja e Qarkut të Shkodrës prej afer-krimit të import-eksportit të energjisë elektrike, duke shkatërruar 40 mijë biznese, 30 mijë familje, 200 mijë bagëti dhe mijëra hektarë të mbjella.

  10. Në bashkëpunim me ministrin e Brendshëm Lulëzim Basha, vrau 4 demonstrues e plagosi 40 të tjerë në 21 janar 2011, duke urdhëruar Gardën e Republikës për të qëlluar mbi popullin që kërkonte punë dhe bukë.

  20 nga skandalet e pushtet-krimit “SALI”

  1. Ngritja e firmave piramidale, nëpërmjet të cilave pushtet-krimi “SALI”, u zhvati 3 milion shqiptarëve financat personale, të siguruara nga shitja e pasurive dhe emigracioni, nëpërmjet parullës “Paratë janë të pastra, firmat janë banka zyrtare”.

  2. Kontrabanda e naftës dhe armëve, zhvilluar nëpërmjet firmës “SHQIPONJA-PD-SHIK”, e cila punonte në favor të sundimit gjakatar anti-shqiptar të Milosheviçit, duke shkelur embargon ndërkombëtare ndaj Serbisë.

  3. Dhëndri dhe vajza e Sali Berishës, nën maskën e projekteve të Bankës Botërore, rrafshojnë banesat dhe bizneset e banorëve të Jalës, duke përdorur me dokumente false pronësie e projektesh, policinë ndërtimore të pushtetit “SALI BABA”.

  4. Djali i Sali Berishës, urdhëron forcat e policisë të pushtetit “SALI BABA”, për të përzënë nga trojet e tyre banorët e bregut të Vlorës (Dukat-Rradhimë), duke paraqitur si pronarë legjitimë të tokave, ortakun e tij Rrahman Selmanllari.

  5. Miku-ortak i familje-pushtetit “SALI”, bosi i skandal-krimeve ekonomike të Europës Damir Fazllic, trafikanti i parave të pista dhe armëve me vendet nën embargo ndërkombëtare, merr pjesë në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë Kombëtare, në krah të kryeministrit, me statusin si anëtar i këtij këshilli.

  6. Pas mashtrimit me 300 mijë euro për një “spot turistik shqiptar” për kanalin “CNN”, ministri i “kulturës erotike” të pushtetit “SALI”, tashmë këshilltar qeverie Ylli Pango, punëson femra në ministri, në shkëmbim të moralit.

  7. Zbulohet dokumenti zyrtar i QKR, që kishte licensuar firmën fantazmë të Damir Fazllic të quajtur “SRF-DLP”, me administrator Erjon Isufin, kunatin e ministrit Lulëzim Basha, firmë e cila shërben si “lavatriçe” e trafikut të parave të pista, me dispeçeri qendrore klan-mafien e pushtetit “SALI”.

  8. Pushtet-familja “SALI” rezultoi me dokumente zyrtare e financiare, se kishte blerë në Porto Romano nëpërmjet mik-ortakut Damir Fazlliç sipërfaqen që pushtet “SALIU” e kishte përcaktuar me vendim qeverie, si shesh ndërtimi për parkun energjetik “FAZLLIÇ-ARGITA”.

  9. Pushtet “SALIU” firmosi një marrëveshje të fshehtë me qeverinë italiane, për depozitimin e plehrave në territorin shqiptar, në shkëmbim të një afere të pisët financiare, të komanduar nga mafia italo-shqiptare e import-riciklimit të plehrave në Ballkan.

  10. Pushteti “SALI-LULI”, i strukturuar në lidhje kusarësh, vodhi 242 milion euro nga investimi i rrugës Rrëshen Kalimash, duke mos zhvilluar tender për projektin e kësaj rruge, madje duke mos deklaruar as vlerën e investimit financiar të saj.

  11. Pushteti “SALI-LULI”, nëpërmjet një akti-tradhtie kombëtare, i fali Greqisë sipërfaqen detare territoriale shqiptare, që u ndalua prej Gjykatës Kushtetuese.

  12. Ministri hajdut Genc Ruli, me firmën e pushtetit “SALI” ka dhënë në mënyrë mafioze, në kundërshtim me ligjin e konkurrencës publike, plotë 220 licensa koncensionesh për hidrocentrale, 110 prej të cilave i kanë në pronësi familjarët e kryeministrit, deputetët, ministrat, politikanët dhe familjarët e tyre, ndërsa të tjerat i kanë përfituar miqtë dhe ortakët e pushtet-krimit “SALI”.

  13. Krye-sekseri i qeverisë Shkëlzen Berisha, djali i kryeministrit SALI, rezulton si kontrollues i klanit të aferës kriminale vrasëse masive të Gërdecit dhe bashkëbisedues përcaktues në dëshminë e biznesmenit Kosta Trebicka, vrarë “në gjueti harabelash” pas publikimit të emrit të djalit të kryeministrit SALI, si i përfshirë aktiv në këtë aferë kriminale.

  14. Arrestohet në mjediset e Ambasadës të SHBA në Tiranë, sekretari i Ministrit të Jashtëm Ilir Meta (Blloku), eksponenti Almir Rrapo, i skeduar si person në kërkim prej Drejtësisë Amerikane për akte kriminale si vrasje, trafiqe droge e femrash.

  15. Ministri i super aferave të pista Genc Ruli, firmos privatizimin e Sport-Klub “Partizani”, duke i dhënë Jamarbër Malltezit dhe Argita Malltezit (Berisha) truallin ku ngrihej ky sport-klub, mbi të cilin pushtet-familja SALI po ndërton pallate.

  16. Z/kryeministri i pushtet-kusarëve “SALI”, aleat ortaku i PD “integruesi” Ilir Meta, kapet me bllok në dorë, duke bërë pazare me tendera, liçensa, koncensione, vendime gjyqi e punësime në zyrat e shtetit, ku vetëm një fletë e bllokut ishte “çek” prej 700 mijë euro!

  17. Vodhi, manipuloi dhe dogji materialet zgjedhore të votës së 28 qershorit 2009 nëpërmjet KQZ-PD, duke shkelur ligjin dhe shpërfillur të drejtën e votës, opozitën dhe ndërkombëtarët.

  18. Rezultoi se pushteti “SALI” organizonte, kontrollonte dhe mbronte trafikun dhe tregun shqiptar të naftës “VIRGIN”, rubineti i të cilës ka çuar 76 milion euro vjedhje e përfitime në xhepat e kupolës së pushtetit dhe familjes kryeministrore.

  19. Pushteti “SALI” ka organizuar dhe realizuar trafikun e armëve dhe municioneve me Libinë, duke furnizuar regjimin e Gedafit, mikut të kryeministrit Berisha dhe kandidatit Lulëzim Basha.

  20. Dhe për të rehatuar veten pas krimeve, mashtrimeve, vjedhjeve e skandaleve të pushtetit të tij të degraduar e anti-shqiptar, kryeministri Sali Berisha, po me taksat e shqiptarëve bleu një benz luksoz “sheikësh” me vlerë 700 milion lekë.

  KRIMINELI SALI BERISHA & SON ESHTE DIREKT PERGJESGJES PER 21 JANARIN,GERDECIN DHE OTRANTON

  PSE HARRUAT O NJEREZ KUR BISHA BERIHSA NGA NJERA ANE DHE ITALIA E NATOS DHE BE NGA ANA TJETER VRANE NE MES TE DETIT SI KAFSHE 100 SHQIPTARE SI NE GJUETI INDIANESH ??

  Viktimat e tragjedise se Otrantos

  ZEQINE FEJZAJ 61 vjece

  ZONJA FEJZAJ 36 vjece

  BLERINA FEJZAJ 8 vjece

  MIHAL FEJZAJ 60 vjec

  FATOS FEJZAJ 39 vjec

  RONALD FEJZAJ 14 vjec

  OLTION FEJZAJ 13 vjec

  MIMOZA XHAVARA 32 vjece

  KAMELA XHAVARA 9 vjece

  MAJLINDA XHAVARA 4 vjece

  DESANTILA XHAVARA 24 vjece

  FIRDESA XHAVARA 1 vjece

  GERARD XHAVARA 4 vjec

  MAJLINDA ROSHI 38 vjece

  QEMAL ROSHI 38 vjec

  RONALD ROSHI 2 vjec

  PUSHIME MEMINAJ 60 vjece

  DONIKA IDRIZI 40 vjece

  ELONA IDRIZI 14 vjece

  SEMIRANDA IDRIZI 11 vjec

  ROMEO ANDREA 28 vjec

  SILVANA ANDREA 18 vjece

  KRISTINA ANDREA 2 vjece

  BARDHYL LAME 37 vjec

  TUSHE LAME 38 vjece

  ARTUELA LAME 35 vjece

  KASIANI BESTROVA 6 vjec

  VIKTORE BESTROVA 9 vjece

  KOSTANDIN BESTROVA 2 vjec

  ANIFE BEJKOTARE 41 vjece

  REZART BEJKOTARE 12 vjec

  ERALD BEJKOTARE 13 vjec

  ZEMAN AVDIA 37 vjec

  NERTIL AVDIA 11 vjec

  OLSI AVDIA 6 vjec

  IRMA GREKO 21 vjece

  KRISTI GREKO 3 muajsh

  BARDHOSH DELIAJ 46 vjec

  BURBUQE DELIAJ 45 vjece

  MELPO SEJDIAJ 46 vjec

  HANEME BIRCE 41 vjece

  BESMIR BIRCE 9 vjec

  LAVDOSH KAJA 22 vjec

  ROBERT BARJAMI 19 vjec

  MIKLOVAN TROQE 17 vjec

  ANASTAS MERKURI 30 vjec

  LINDITA DEMIRI 12 vjece

  BEKTASH TAHIRI 47 vjec

  ANDI ALIAJ 17 vjec

  TEFERI SALIU 48 vjec

  LIRIM BULLA 17 vjec

  ZINI MUCA 27 vjec

  ERMAL XHAKA 18 vjec

  FATMIR GERAJ 28 vjec

  KASTRIOT SHARRAJ 36 vjec

  PERPARIM MAMANAJ 13 vjec

  ZYLYMA SULEJMANI 22 vjece

  KRENAR SULEJMANI 27 vjec

  ALBAN SULEJMANI 4 vjec

  MIRAND KACUKU 28 vjec

  Nga Patosi

  KOZETA SULO 21 vjece

  KLODIAN SULO 2 vjec

  FIQIRI SULAJ 30 vjec

  ERVIN SULA 15 vjec

  LATIF BERBERI 53 vjec

  MAZE SEFERAJ 31 vjece

  BRUNILDA SEFERAJ 25 vjece

  DAVIT SEFERAJ nje muajsh

  VJOLLCA KACUPI 22 vjece

  ALBANA BOTROVA 22 vjece

  MERITA FERKO 32 vjece

  BLEDAR FERKO 10 vjec

  FREDI FERKO 8 vjec

  VIKTORI KACUPAJ 25 vjece

  ROBERT LLANAJ 30 vjec

  KASTRIOT HASANBASHAJ 27 vjec

  KLORIDA HASANBASHAJ 24 vjece

  XHULJANA HASANBASHAJ 3 vjece

  ILIR KICJA 34 vjec

  MARIGLEN BARDHA 16 vjec

  FATBARDHA SEJDIAJ 21 vjece

  Ju zoti Xhevo bashke me ambasadoret amerikene dhe europjane ,,ramen ,meten ,jeni ato qe po I ngrini portretin enverhoxhes duke mos futurene burg monstren berishe &son qe eshte cilesuar si burre shteti nga Alex arvizu DHE TANI KOMIKU DON LU qe eshte nje mbret illegal dhe I pashpallur I shqipfoleve.

  Heqja e portretit te enverhoxhes nga mendjet e shqiptareve ka vetem nje rruge>>BURGOSJA E MONSTRES BERISHE..NE TE KUNDERT FIGURA ENVER HOXHES SHKELQEN NGA HIPOKRIZIA E AMBASDOREVEN NGA IMPOTENCA E RAMES DHE NGA VARGMALET ME KRIME TE KUPOLES BERISHAJVE

  Reply to this comment
  • MOS ELEZBIBERIZONI DITEN !! April 9, 18:02

   Ka nje politike editorial te gabuar te gazettes Dita kohet e fundit .NJE FARE ELEZBIBERIZIMI MEDIATIK

   ME KONKRETISHT:

   Kujt I hyn ne pune si vdiq Hysni Kapo ne 1979 ..qe per vite me rradhe te diskutohet nuk gjendet “ e verteta e vdekur”.

   jemi ne prag te jubileut te vdekjes e Enver Hoxhes dhe gazeta Dita NGELE TE gjyshi andi bushatlliut

   Zoti Zabit DUHET TE JEPE LLOGARI…EDHE NJE HERE E THEKSOJ

   DUHET TE JAPE LLOGARI..SE POPULLI SHQIPTAR I DHA VOTEN 3 HERE TE MAJTES…DHE TRE HERE E PERMBYSEN WILLIAM BIBERAJT E AMERIKES

   Ai ka fituar ne fillim ne 1992 se ishte hybrid I nje kualicjoni teper te forte te sherbimeve secrete amerikane dhe ish jugosllave dhe me sakte te CIA-s dhe UDB jugosllave per te ciline kane dale shume dokumente qe e vertetojne keto.

   Ai fitoi se ky “kualicjon” abuzoi me dashurine natyrale dhe respektin qe kishte populli shqiptar per ameriken dhe me neverine qe kishte krijuar per ate system.Ky abuzim coi ne dyshimin qe kane krijuar dipllomatet amerikene ne shqiperi ne lidhje me saliserbin dhe kane filluar te kthejne koken nga enver hoxha se ai vend eshte shperfyteruar moralisht,psiqikisht dhe kombetarisht

   Supriza ka qene me IZET HAXHINE I cili ka bere nje akuze te forte si hsume te tjera dhe cuditerisht Mero Baze asnjehere nuk ja permendur emrin.

   AI PO E THOTE TROC
   SALI BERISHA ESHTE KLLONIM I SHERBIMEVE SEKRETE UDB-CIA

   Izet Haxhia: Ju rrëfej se si e sollën serbët Sali Berishën në pushtet në ‘92

   Ish-badigardi i Sali Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia, ka filluar të flasë duke shpjeguar shumë zhvillime të rendësishme që nuk janë perceptuar nga publiku gjatë asaj periudhe.

   Në një postim të gjatë në profilin e tij në Facebook, Haxhia shpjegon se kanë qenë serbët ata që sponsorizuan Berishën dhe njerëzit e tij në fillimet e ngjitjes në krye të shtetit duke i siguruar mbështetje diplomatike dhe pjesëmarrje në konferenca të rendësishme ndërkombëtare.

   Ja çfarë shkruan Izet Haxhia: “Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë bashkë me Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava.

   Kur u vendosëm në hotel në Crans Montana, tek suita e Berishes erdhi një përson që nuk e njihja dhe që Berisha nuk e prezantoi. Ka qendruar për rreth tre orë në suiten e tij. Në këtë takim ka qënë vetëm Berisha dhe gruaja e tij. Të nesërmen në sallën ku mbahej forumi mori fjalën edhe përsoni që në darkë kishte darkuar me Berishen. Nga prezantimi që ju bë nga moderatori forumit Carteron mësova se ishte ministri i jashtem Serb i Jugosllavise së mbetur. Mbiemri me sa me kujohet ishte Ivanoviç”.

   Haxhia e përforcon edhe më tej argumentin e tij se Berisha është ngritur nga serbët në pushtet duke thënë se Ivanoviç është parë në tribunën e mitungut të fitores së 22 marsit 1992. “Interesant është fakti se PD vërtet u krijua në shtepinë Gramoz Pashkos, por drejtuesit e ardhshëm që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, rezident i sigurimit të shtetit e shërbimit sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret maqedonas”, – vijon ai duke shtuar se edhe ngjarjet e vitit ’97 u organizuan nga qarqet anti-shqiptare.

   Ai zbardh gjithashtu edhe dërgimin e naftës shqiptare ne Jugosllavi, ndërkohë që OKB i kishte vendosur embargo gjatë luftës së Bosnjes.

   “Perveç dërgimit të karburantit makines së luftës së Milosheviçit është bërë edhe dërgimi i armëve serbëve të Bosnjes. Kjo është bërë e kamufluar si trafik i armësh relike në drejtim të Norvegjisë, por në të vërtetë shkonin armë për serbët e Bosnjes. Nëermjetës në të gjithë këtë tafik ka qenë gjenerali Boban, që ka takuar disa herë Berishën tek Vila nr.4”,

   ++++++++++++++++++++

   TMERRI PER BERISHEN E THOTE ANDREA DIMUSHI:

   Le të analizojmë disa sekuenca me spec nga Andrea Dimushi, ish kryetar i SHIK-ut në Pogradec e Kavajë në gjysmën e parë të viteve 1990
   “Në dimrin e ‘93 në fushën fare pranë liqenit të Pogradecit ulet një helikopter me Sali Berishën, Presidentin. SHIK Pogradec u njoftua në çastin e fundit me telefon e jo me radiogram si e donte rasti. Dolëm në fushën e akullt me automatikët në sedilje të Aro-s dhe e pritëm dhe e shoqëruam… Autokollona doli nga pikëkalimi i Tushemishtit, ku oficerë me dhe pa uniformë, maqedonas e serbë ngrinë gatitu e me nderim nën strehen e kapeles”–

   Në atë kohë në zyrat tona kishim një mik të shërbimit anglez i cili kishte autoritet absolute të njihej me çdo info në Pogradec e Korçë, por jo për këtë. Them anglez se ashtu e prezantuan dhe ashtu fliste… Ishte i çuditshëm fakti pse ai duhej të njihej me problemet që kishim ne. Akoma s’e kam kuptuar kush ishte….

   Në erdhën disa kontigjente fare të pashkolluar, aq sa pati mjaft raste që me shkollë të mesme u graduan oficerë me grada të larta, pa asnjë kontribut. Mendo që në krye të një drejtorie ishte Xhahit Xhaferri, i cili si eksperiencë pati vetëm vitet e burgut e vite më pas drejtoi edhe Gardën e Republikës… Më kujtohet që kur u futën në pajisje këllëfët e pistoletës që armën e mbanin anësore nën sqetull, Xhahiti ngeci nëpër llastikët e këllëfit e mezi e çliruam.
   – Si në shumë institucione të asaj kohe, edhe në SHIK dominonin veriorët. Dibranët dhe tropojanët. Nga jugu as që bëhej fjalë. Rrallë ndonjë nga Shqipëria e mesme. Ishte një rreth vicioz ku të gjithë shtynin njëri – tjetrin për të dalë në majë. Mbijetuan në detyra miqtë e afërt të Bashkimit dhe ato të shefit të madh, Saliut. U bë një kastë mbytëse e paaftë gjer në marrëzi – dhe të gjithë dimë shumë nga marrëzitë e shërbimit informativ të asaj kohe. I paaftë e i orientuar thekshëm politikisht, aq sa u vu në krye të çdo fushate politike e në zgjedhjet që janë zhvilluar në vite u bë kërbaç, sikundër në zhdukjen e Remzi Hoxhës dhe në vitin ‘96 hoqi çdo maskë e u shfaq publikisht!
   LERENI HUSNIUN ZOTERINJ TE DITES !!
   MOS U BENI DETASHMENT E PROPOGANDES ELEZBIBERSTE QE DHE VETE VOA-N E KTHEU NE ALTOPORLANT TE PD..PER CEREK SHEKULLI ME TEORINE KANIBALE PER TE LUFTUAR KOMUNIZMIN E VDEKUR ME KOHE
   MERRUNI ME VAMPIRIN E VIQIDOLIT DHE RAJERSONET QE PRUNE NGA BEOGRADI DHE ME KETE DONALD LULUSHIN QE PO NA I BEJNE ENVERIN PERENDI

   MOS ELEZBIBERIZONI DITEN !!

   MOS NA I BENI ENVERIN ME SHUME SE PERENDI…

   Reply to this comment
 3. Arben April 9, 15:34

  HYSNI ABAZAJ (KAPO) ISHTE VRASES ME PAGESE I REKRUTUAR NGA UDB-JA SERBE.

  BASHKEPUNETORE E TIJ ESHTE EDHE GAZETA DITA E TE TJERA QE DINE VETEM TE LEPIJNE ME GJUHE.

  Reply to this comment
 4. Claus April 9, 16:16

  Shihet qarte qe Dr. Brokaj ka vene disa pika mbi “i” ne tere kete histori. Mungon emocionaliteti, “misteri” dhe “mistikja” ne kete interviste, ne antagonizem te plote me tregimet e “policeve” shoqerues qe na e conin morgun ne katin e nendheshem te 10-te, thellesi qe as Curcilli nuk e kishte arritur ne bunkeret e tij.
  Tere aspekti “teknik” se si ka funksionuar nje spital ne France, qe sigurisht ka patur nje disipline te celikte dhe ka bere nje pune plot perkushtim para atij pacienti per vete rekomandimet qe ka patur eshte dhene fare qarte dhe me objektivitet nga Dr. Brokaj. Jam kurioz te di, pa qellimin me te keq, per kostot financiare te paguara per ate pacient nga ministria e shendetesise. Eshte kjo e mundur te na jepej?
  Per mua, ai personel ka bere nje detyre te larte si profesioniste ne baze edhe te nje betimi te dhene ne mjekesi.

  Shume gjera dhe shume pikepyetje lindin ne aspektin njerezor. E kam thene dhe me pare qe shtypi francez e dha qe ne 10 gusht te vitit 1979 lajmin e ardhjes se Kapos ne Paris. Pra sic e kame thene dhe ne komentet e meparshme “sekreti” ishte vetem nje loje qesharake e rojeve te trupit. Lajmi kishte marre dhene me kohe.
  Ja dhe Berisha kishte qene as me shume dhe as me pak nje specializant i rendomte ne Paris ndoshta per te mesuar nje interpretim EKG-je dhe ne rastin konkret para mjekeve franceze ishte vetem nje nxenes.
  Por problemi me madhor jane relacionet brenda vete udhehqjes komuniste qe te bejne te kujtosh relacionet ne miniature ne tere keshtjellat komuniste ne Europes Lindore duke filluar qe nga Kremlini.
  Hysni-Ramiz dukej se ishte nje lufte ne miniature Zhdanov-Malenkov, ku ne fund i pari vdiq dhe i dyti u be deri ne kryetar i keshillit te ministrave te BRSS per disa kohe.
  Intrigat, shpifjet, armiqesia vlonte dhe ne Shqiperi si dhe atje. Ekzekutimet, helmimet, burgosjet kane qene pune rutine ne keto vende dhe komplotet e mjekeve nuk mungonin.
  Si duket keto metoda i sillnin me vete keta studente, nga shkollat e larta partiake dhe filozofike qe kryenin ne Moske dhe ne Leningrad, si Ramiz Alia dhe shume te tjere qe kane qene atje.
  Qe nuk ka patur unitet ne ate udheheqje kete e kam nxjerre nga deduksionet e mia, por qe te shkohej deri ne kete shkalle sa te tregohej indiference ndaj nje “shoku armesh” kjo nuk me kishte shkuar ne mendje.
  Kjo tregon mungesen e kultures, formimit dhe pjekurise te atyre qe udhehoqen vendin per dekada me radhe. Dukej qarte qe vinin nga maredhenie “bujkrobe” ne familje dhe shoqerite ku ishin lindur dhe rritur.
  “Lista e radhitjes se udheheqesve” qe ndryshonte cdo muaj e projektuar nga Stalini duhej te funksiononte edhe ne Shqiperi si jo me mire.

  Reply to this comment
  • arbereshi April 9, 17:45

   HAHAHAAAAAAAAAAAA filozofoidjoti Claus, e ka vene re qe doktori i ka vene pikat mbi I por qe spitali te kete bodrume eshte e pa besushme dhe ketu qendron problemi per Clausin filozof. Filozofi eshte shume kurioz te dije shpenzimet qe jane bere nga ministria e shendetesise sepse ketu eshte mashtrimi politik i diktatures. Por sic e ka thene filozofofshatari ne menure te perseritur por ju nuk arini ta kuptoni se “sekreti” ishte vetem nje loje qesharake e rojeve te trupit. por me e keqja qe ju nuk keni kuptuar se sa injorante ishin udheheqesit dhe qe nuk kishin unitet kete e ka nxjere nga DEDUKSIONET e tija kulturore shkencore filozofike. HAHAHAAAAAAAAAAAAA o idjot perfaqsues i denje i idjotllikut provincjal shqiptar

   Reply to this comment
  • Lili April 9, 22:17

   Shtypi e dita me 10 gusht po stafi i spitalit e ka ditur prépara,edhe debilet albanistanez qe Kane cudit spitalin Kane shkaktuar aq shume pikepiktje sa vetem per keto qe nuk respektojne asnje regull te spitalit eshte folur n’internat,ne mens en e ketij spitali! Imagjinoni Kane deshte me fjetur me kufonen,per me brojtur kishe,Kurse edhe ne personelin aty ka pasur shqiptaro Franceze!
   Jo mort à nuk eshte ne katin minus 10,edhe askkush nuk dhunon kufonet ne France,pos ju qe jeni munduar kot. Kapo ka ardhur i semut ne Paris, me kancer te pancreasit,i çilin ishte i perhapur. Nuk eshte e mundur qe mjeket Franceze ta kene operuar pacientin pa pelqimin e tij e pa informuar familjen per reziqet e operacionit,se keshtu eshte procedura…Pra vitoja edhe burri i saj e Kane ditur,ose ate here perkthyesi ka rrenjt. Kush ishte perkthyesi per Japin e Vit on eshte pyetja ketu,sa e ka ‘tradhtuar’ famijen e pacientin pra e pse?Me urdher apo pa urdher? Se jam e sigurt se prof alexandrin per nje intervenim te tille iu ka treguar se eshte me rezik vdekje. Edhe ne qofte se ‘perkthyesi’ i Kane thane kapos se nuk ka rezik,ai perkthyese ia ka dashtur te ke qen:me urdher apo jo,kjo eshtepyetja. Edhe ne 79,Dr brokaj duhet t’i tregoje shqiptareve se Enver Hoxha nuk ishte ne gjen dje te qeverise nga arteriosklerosa e pasojet e aksidenteve vaskular. Pra pyetja eshte kush ka deshte me heq qafe rezikun e Kapos ose Shehut n1 te Shqiperise? Nexhmija Hoxha .
   Ramizi eshte mjeti neper te çilin kjo ka vepruar.

   Reply to this comment
 5. shpatar April 9, 16:43

  Rrefimet e Brokes jane shume kontraditore me dy rrefyesit e pare Xhipja e Sinani .
  Te paret shenjestrojne Saliun e me pak Ramizin ndersa Brokaj Ramizin dhe Saliun si nje mjek neper kembe qe ngaterrohet kot .
  Kjo komedi, qe ngjan me nje turp, tregon se mungojne fakte konkrete dhe sejcili, si dhe une, mund te themi cfare na shkone per shtat.
  Une e gjukoje historikishte fushaten e spastrimit te krerve kryesor te komunizmit shqiptare .Keshtu ka ndodhur ne BRSS ,Kine,Poloni ,Rumani ,Hungari e gjetke qe me plakjen e Kreut duhej menduar kush do ta zvendesonte .
  Keto rrefime kontraditore, qe i vijne verdall vimes e nuk e gjejne,lidhen me te fshehtat per spastrim dhe gjetjen e personit te duhur mbas vdekjes se Hoxhes.
  Une nuk e perjashtoje qe arqitekti i kesaj komedie mund te jete Hoxha dhe rethi i hekurt qe ai kishte. Sado te tradhetuar te ishim jane duarte e brendshme qe realizojne permbysjet .Na mbeti Ramizi dhe me pas sigurishte qe do te hypnin ata qe ai donte .
  Mos harxhoni kohen kote me keto por duhen gjetur arsyet thelbesore te degjenerimit politik e shteteror per tu prere rrugen ngjarjeve te se shkuares.
  Ne sot i shohim ato mbasi jemi ne nje platforme te re politike.Nuk i eliminojme per nje kohe te shkurter ato qe kemi trasheguar nga e kaluara .Brezi i se shkuares eshte akoma i infektuar dhe potent.Zinxhiri i diktatures eshte keputur formalishte por egziston solid me fytyra re reja . E rendesishme eshte ti eliminojme politikishte sa me shume personat qe u ushqyen dhe u pompuan ne kohen e Komunizmit . Kjo ka qene dhe direktiva e amerikanve .Por ne fakte u menjanuan kuadro te bazes qe gjithe jeten ishin te shtypur nga vete sistemi .Duke i kategorizuar komunista nuk u pyet se cfare ishin keta ne te vertete .Te perkedhelurit rreth Ramizit e te ish baballarve te kombit u vete deklaruan demokrat e hodhen poshte memen qe i kishte pjedhe .Behet fjale per ata me te dhena te dyshimta e prejardhje fanatike te pa emancipuar per shoqerine demokratike .
  E kam thene dhe sterthene qe keto duhen vendosur me Kushtetute qe ti pershtatet psikologjise shqiptare. Jo te imitojme Kushtetutat e vendeve me standarte zhvillimi ekonomik e intelektual .Historia e jone ka treguar se Verioret jane shkaterrimtare dhe me kanune. Jugoret jane partiot por dembela .Gje qe e bene teper te domozdoshme perzgjedhjen e figurave drejtuese. Kushtetuta nuk i eliminon te gjitha veset e keqia por kufizon qe nje dru i shtrembet ,qe ne kemi pare shume ne politike ,te pengoje ecjen tone perpara .Kur te demokratizohet jeta jone dhe shoqeria pse te mos zgjedhim dhe nje gabel apo jo shqiptare President e K/Minister .Nuk perben rrezik mbasi eshte i edukuar te punoje me konceptet e shoqerise demokratike. Urgjentishte te hiqet dore nga figura te perjetshme ne politike.Kushdo qofte ,ne demokraci ,ka nje periudhe hopi qe nuk eshte e perjetshme .Tek ne, kur shperthejne skandalet, Drejtuesit behen me te pushtetshem .Kjo eshte fatkeqsi e te konceptuarit te nje figure politike e shteterore .

  Reply to this comment
 6. sokol April 9, 17:15

  Claus,

  Keto qe po shkruhen ne gazeten Dita, jane botuar shume vite me pare dhe kane folur po te njejtet njerez: Dr. Dine Abazi (qe ka qendruar shume vite prane Hysni Kapos), DR. Sabit Brokaj ( qe ka sherbyer prane udheheqjes se larte te PPSH, bile prane vete Enver Hoxhes), nipi i Hysni Kapos, Lutfi Balili, qe ka qene ne Paris, e me radhe.
  Tendenca e koheve te fundit eshte qe te vertetohet se Sali Berisha ka luajtur5 rol ne eliminimin e Hysniut ne favor te Ramizit. Bile, Taulant Balla e akuzon Saliun se ka qene vene, si agjent i Ramizit prane Kadri Hazbiut, ne udhetimin e Hysniut ne vitin 1978, kur ai shkoi per t’u kuruar nga zemra.
  Perrallat e Hidajet Beqirajt dhe te Xhelil Gjonit jane nga me fantastiket…por sherbejne per te ngritur veten e tyre para publikut.

  Reply to this comment
 7. miri April 9, 17:37

  Jam shume dakort me “komentuesin e zemruar”.I kemi jetuar qe te gjitha ato qe ke shkruar e komentuar.Nese ka sy e vesh Qeveria dhe Prokuroria te marre parasysh ato qe i interesojne per ta vene para ligjit Sali trathetarin.Po,te gjitha ato qe shkruhen jane veper e Berishes.

  Reply to this comment
 8. tomsojeri April 9, 18:46

  Nuk dua te flas gjat se ti “i zemeruari per kto pacavure” ke ber pretencen e “prokurorit ” historik te figures me te erret te historis se Shqiperis qe nga koha e krijimit te saj ! Nuk esht her e par dhe jo vetem nga ty qe tragjedin e shqiptareve ta pershkruaj aq paster e aq faktike te ardhur nga kjo dor e zez e cila sic shifet, akoma vazhdon te kafshoj e te helmoj kte komb !!!
  Dua te pyes or “i zemeruar” , Kujt ja drejton kte “pretenc” ????? Ne rastin konkret gjykusi jan vet shqiptaret e jo Edi Ramat qe i kemi par cilet jan qe prej dites qe ra komunizmi ! Kjo “kope” qe jan ven ne krye te shqiptareve ka te njejten ftyr te dal nga i njejti bark me pak ndryshime ! Te pabes,mashtrusa, hajdut kurva e kurvar ! Saliu esht “babai”qe mbarsi me krim kta kelysh te gatshem ti sherbejn ,ta nderojn e ta shpetojn nga mali i mekateve ndaj kombit !
  E te mos behem i merzitshem me stergjatje me keqardhje po te them se PACAVURJA JAN VET SHQIPTARET ! Se pas gjith atyre cka ti shkruane jo vetem ti ,e pas asaj cka po heqim ,nuk besoj se do kish popull te shikonte e te duronte neper kembet e tij dhunusin dhe vrasesin edhe kur e kan carmatosur ! Pa me thuaj or i zemeruar ,kuj do ja besosh voten se koha po afron ! Kush esht ai bir nane qe te mbush mendjen qe do jet “burr nane” ti ver nderin shqiptareve???Kta pacavure ,qe jemi vet ne shqiptaret ,kush esht ai burr nane tju tregoj te verteten , ti kthjelloj qe te ndjejn turp per kte nenshtrim ndaj dhunusit te tij ??Kta pacavure ,qe jemi ne vet shqiptaret ,kur do mundet ta gjejn prijsin e vertet e te mos genjehen me nje”karamele” parazgjedhore e te mos percahen si kafshet e shkretires per gjahun??? Kur do kuptojm ne pacavuret se jemi vet gjahu ?? Sa skandale do ndigjojm akoma?? Ku je rini ku je ? ………

  Reply to this comment
 9. LLL April 9, 19:01

  Enveri , Mehmeti e Hysniu ishin udhëheqsit më jetë gjatë në krye të Partisë jo se ishin më të zotë por se ishin dredharakë , mashtrues , hileqarë , të pabesë !
  Sali Berisha dhe Banda ë tij , nuk na bën të mbyllim sytë ndaj poshtërsive të Hysniut , Enverit , Mehmetit …..
  Hollë- hollë , qelbësira Sali është produkt i politikës idiote dhe aventureske të kësaj treshje .
  Një grua në vitin 1960 , i bëri mutin në kokë të gjithë Byrosë Politike dhe vetë Enver Hoxhës ( iu lutem të më falni për fjalën banale ) . Udhëheqja e Partisë qenë , o të tredhur o debilë .
  Nuk përgjërohem për ata që na tradhëtuan idealet e shenjta për të cilat , I mjeri popull , derdhi aq shumë gjak e djersë .
  Më vjen turp nga vetja të kem nostalgji për agallarët e Partisë e të Qeverisë !

  Reply to this comment
 10. 3B April 9, 23:11

  I nderuar LLL

  pranoni nje leksion ‘FREE” (nqs se ke mbaruar klasen e tete mund ta kuptosh)
  Ne komentin e sotem duke respektuar idete dhe bindjet tua doja te beja ca sugjerime:
  Pa dashur te ofendoj ti ngaterron Kekun me Byrekun.
  Sali Berisha pas 1992 nga sumeferkues I Enverit u be kobure antikamuniste Elez Biberit qe I dh a urdher ti vinte tritolin varrit enver hoxhes ne 2 maj 1992..qe futi gjithe familjen hoxha ne burg..qe perdhosi Luften NCL dhe veten e deri te permendorja e Zogut qe ai vete donte ta eleminonte ne 1993..
  Pra I nderuar LLL pse tregohesh idiot patologjik .?!
  E verteta ishte se Ramiz Alia beri nje gafe kozmike…me pare u carmatos..pastaj filloi ndryshimet…dhe duhet tja bente si ne Kine (qe e respektojne amerikanet) Duhej te bente ndryshimet por jo I carmatosur..
  Beri gabimin qe beri e majta greke ne Greqi qe dorzoi armet..dorzoi pushtetin Mbretit dhe Churchillit dhe pastaj U DOGJ GREQIA..njelloj si shqiperia ne kohen Koleres berishiane
  .Ramiz Alia kurre nuk ka qene burre shteti si Enver Hoxha,mehmet shehu,hysni kapo,beqir balluku etj por ka vegjetuar ne hije te tyre.Nuk shoh ndonje “agjenture” ne llojin e tij por nje mungese kapaciteti pe rte menaxhuar situatat teper te veshtira..Shqiperia ishte ne udhe kryq qe kur ndodhi SHEMBJA E MURIT BERLINIT…

  Do kapitullonte apo do bente “deal” me perendimoret ?!
  Ramiz Alia as nuk shpalli kapitullim ,as nuk rezistoi dhe as beri “deal” si xhentelmen me perendimoret (kuptohet me amerikanet).
  Ketu eshte thelbi problemit.
  Ne nje kohe qe Ramiz Alia pranoi nje pakete te madhe reformash (pa lindur akoma PD)
  1-lirine e shprehjes
  2-lirine e fese
  3-lirine e tubimit
  4-lirine e shtypit
  5-heqjen e ligtit te agjit-proppit
  6-pranimi I ekonomise tregut
  7-lidhjet dipllomatike USA-USSR-GB
  8-lirimi I te perdjekurve politike
  9-njohja e prones private
  10-lejimi I vizitave jashte shtetit
  11 lejimi I pluralizmit
  12 heqja e PPSH si rol udheheqes…etj
  Tregoi se Ramiz Alia teorikisht dhe praktikisht ju bind perendimit…POR ai ishte ky I fundit I ndershem ne rolit e tij ne Shqiperi ?????
  Ku e kam fjalen ??
  Ne 1990-1991 donte apo jo Ramiz Alia ai lloj sistemi qe ishte imponuar nga Roosvelti-Curcilli-Stalin ne 1943-1944 kishte rene.
  Pee nje mendje te kthjellet ne ate kohe pra ne 1991 situta kerkonte kete rend dite (ki vemendje)
  a-PAJTIM KOMBETAR
  b-PLAN MARSHALL
  c-AUTOKRITIKE & FALJE NGA SISTEMI QE LAME PAS.

  Po cfare ndodhi realisht ?
  Ne periudhen 1989-1991 nuk ngeli ish kolaboracjonist,ish zogist,ish nazist,ish fashist,ish diversant ish ballist,serbofile,grekofile,rusofile,islamike ,antienverist,antikomunist etj pa ardhur ne shqiperi ne kryqzaten me te peshtirosur te historise njerzmit…ajo e dekomunistifikimit qe u gatua ne guzhinen e beogradit dhe te zbatuar teorikisht nga dyshja antishqiptare Rajeson-Elezbiberaj dhe e zbatuar nga dyshja kriminale Berish-hajdari.
  Trekendeshi I Bermudes :2 prilli 1991-prishja e qeverise stabilitetit 4 dhjetor 1991 dhe marrja pjese e amb. Rajerson ne menyre te FELLIQUR ne votimet e 1992 nuk kane nevoje per koment por vetem dy fjale :INVAZION DIPLLOMATIK CUDITERISHT I ardhur nga beogradi kur Amerika dhe ish jugosllavia ishin partnere teper te fuqishem..dhe ky ishte nje mallkim per shqiperine..Berisha nje hybrid paranojak I tyre.
  Kjo paranoje vazhdon dhe sot…Berisha,Azem Ha jkari –lul bahici,Rajersoni dhe Elez Biberaj nuk ehodhen ate fare komunizmi (qe vetem komunizem nuk ishte) ne Shqiperi por vetem realizuan disa pika te NACERTANIES SERBE..shkaterrimin e shqiperise,daljen e serbise ne adriatik,islamizimin e vendit dhedorzimin e saj pa kushte nderkomdetareve (si Rama sot).
  U zgjata shume mik I dashur…

  I-Te rekomandoj te lexosh nje liber interesant te ambasdorit te pare gjerman ne shqiperi Verner Daum,te titulluar “shqiperia midis kryqit dhe gjysem henes” ku del qarte qe ai vecse ambasdor nuk ishte porn je lloj agjenti qe I vuri minat e para atije vendi bashke me ambasadorin grek atehere Kakabassi qe organizuan poshtersisht INCIDENTIN E AMBASADAVE.
  II-Te rekomandoj te lexosh nje interviste te ambasadorit te pare amerikan Edwin William Rajerson dhe ne zotit EZaloshnja.
  III-Intervisten e Elez Biberajt dhene ne Klanin e Blendi Esattoptanit ne vitin 2008..
  Jam I bindur qe pasi ti gjesh dhe ti lexosh me kujdes keto material do mendosh se Shqiperia eshte pushtuar dhe e poshtruar me mirekuptim nga miqte..
  Koment-shkruesi fatkeqesisht pas 21 janarit 2011 e shikon globin toksor si nje xhungel ku zbatohen ne nje menyre perfekte ligjet e seleksionimit te natyres…KU PESHKU I MADH E HA TE VOGLIN..(pa I thene faleminderit)
  Ose e thene ne nje menyre me figurative: Reksi Qeni I dasara malltezes (mbesa e kucedres berishe) shpenzon me shume se 8 jetimet e atyre qe u vrane ne 21 janar2011 nga gjyshi I saj gjakatar qe cuditerisht…e theksoj..cuditerisht nenpunesi arvizu ( I ashtuquajtur ambasdor) I thote Burre Shteti..dhe ky tjetri Lui rreshteri I podestave kerkon te bej dekriminalizim me Salu kriminelin

  Reply to this comment
  • Shahisti April 10, 03:13

   Ky LLL mund te ngaterroje kekun me byrekun, po ti mor bir ngaterron Buken me Bajgat. Sali Berisha nuk ka qene asnjehere kobure antikomuniste. E gjitha ka qene nje loje e studiuar mire qe edhe mishi te piqej edhe helli te mos digjej. Saliu ishte dhe mbeti komunist i devotshem dhe vertet e futi ne burg Nexhmijen po sa per t’i hedhur hi syve miletit. Nuk po zgjatem shume se po nuk e ke kuptuar ende kete pune nuk ia vlen te harxhosh fryme me ty. Zgjohu nga gjumi dhe nderoje Berishen se pa Berishen e legenat qe i shkonin prapa, e gjithe Byroja e dhjere Politike do te kishte perfunduar ne litar. A ke degjuar ndonje here ti or zoteri per Causheskun e Rumanise?

   Reply to this comment
  • LLL April 10, 12:14

   O 3B , o kërriç gomari !
   Unë s’jam palaço si ti që , më drejtohesh me I nderuari LLL e , dy rrjeshta më poshtë më quan idiot patologjik .
   Ti or mik , je aq mëndjelehtë sa që më pyet a e kam 8- vjecaren për të kuptuar leksionin tënd filozofik e nis e më llomotit ato që ke në trurin tënd kretin e , që s’kanë lidhje me ato që them unë !
   Nuk e di nëse në gjimnazet e sotme jepet LOGJIKA si lëndë , dikur e kishim lëndë më vete ! Në ato që thotë 3B , nxënësit do shikonin ç’do të thotë të të mungojë logjika !
   Unë kritikoj Enver , Mehmet e Hysni , ky më dërdëllis për Ramiz , Sali e Elez Biber ! Ore filozof , ke dëgjuar ti për shkak dhe për pasojë ?! Ore ti 3B i Shkollës Partisë , budallenjtë , si puna jote , dërdëllisin tërë ditën për pasojat !
   Sot bëra gabim . Nuk duhet marrë me sa budallenj na dalin përpara por, ku pordhaci 3B , më ra në qafë !

   Reply to this comment
 11. Shahisti April 9, 23:43

  Na çatë zollotën me keto mumjet e komunizmit, jo e lagu, jo s’e lagu, jo e helmoi, jo po nuk e helmoi, i hyri ne dhome, i doli nga dhoma. Ore nuk e merrni vesh ju qe ketij mileti nuk i plas me per cfare ka ndodhur me çetën e vampireve te Byrose se Dhjere Politike??? Ky popull ka halle te tjera, MJAFT me keto vjetersira qe nuk jane më te denja as per pluhurin qe kane zene.

  Reply to this comment
 12. Atros April 10, 00:35

  HABITEM QE KA AKOMA NJEREZ QE JU BESOJNE KETYRE PACAVUREVE……
  enveri-hysniu dhe ramizi vrane dhe burgosen mijera te pafajshem……shkaterruan jete njerezish……si lejoni te flitet per ta……si i besoni perrallat e sherbyeseve te ketyre monstrave………….sa naive qe jeni apo ndoshta ju ka marre malli per diktaturen……mos u merzisni se ngadale dale po instalohet dhe diktatura qe ju aq shume e doni…….te gjithe i nxirrni te mire veç Saliu i keq……….po ku ishe ti o zot …..thot Sherif Mejdani…..une po them ku je o Zot tani se na çmenden kriminelet

  Reply to this comment
 13. POZOGUKURVESPARE ?? April 10, 01:11

  Jam dakort me shume komentues që thonë nderroni pak menune e gatimit … fusni pak ndonje mish Zogu ose Esat Pashe Gomarin e fejziut

  Se cfare do te kene bere treshja e burrave te shtetit Enveri me shoket e tij nuk ja kalojne dot MORTAJES E BURGAJETIT

  URDHEROI VARJEN E PRIFTIT DHE PASTAJ SI U SIGURUA QE DHA SHPIRT NXORRI URDHERIN PER FALJE

  Martiri i Atdheut Dom Gjon Gàzulli –
  I varur prej Ahmet Zogut 5.03.1927 “…

  fatosat që desin nuk kanë ç’ të bajnë në nji vend që i harron e i përbuzë”. –

  . Historianë e politikanë, pikërisht me rastin e 100-vjetorit të Pavarësisë, po flasin për nevojen e rishikimit të figurës së “mbretit”. Për t’u ardhë në “ndihmë”, para shkrimit për një prej veprave të tij “të lavdishme”, mendova ta ilustroj me këte faqosje: “LAVDIA” E MBRETIT AHMET ZOGU I –rë… NIPI SI DAJA…

  Mbas vrasjes së atdhetarit opozitar, demokratit të madh Luigj Gurakuqi, të idhullit të rinisë shqiptare e liridashësit të zjarrtë Avni Rrustemi, të Plakut të Maleve, Lisit të paepun të Kosovës, Bajram Curri, nga mbeturinat antikombtare osmane, rradha e eleminimit fizik i kishte ardhë deputetit të Opozitës, atdhetarit Dom Gjon Gàzulli, të cilit anadollaku Ahmet Zogolli i zgjodhi, si prift katolik që ishte, mënyrën ma “spaciale” dhe ma çnjerëzore: “varjen”. Kujtuen shqiptarët se mbas Ditës së Madhe të 28 Nandorit 1912 nuk do të provonin ma shëmtime e masakrime si ato të turqëve.

  Po jo, çibanët që la mbrapa otomani, feudalët e agallarët atavikë, shartue shpirtin me urrejtje aziatike ndaj të krishtenëve, edhe pse bashkatdhetarë të tyne, shikonin po të njejtat andërra të kobshme: “Me ambasadorin anglez Ahmet Zogu në 1927 u ankue për klerikët katolikë: “Ah sa shumë do të dëshroja t’i varja ashtu siç e meritojnë”…E që të kënaqte kërkesen e mbrendshme për t’i varë, ai çoi në trekambësh një klerik…( Dom Gjon Gàzullin). ” (Bernd Fischer – Re Zog e la lotta per stabilità in Albania, Monographs dell’Europa orientale, Boulder, 1984.)

  Ky ishte Ahmet Zogolli i Matit, që dënonte me tre vjet burg atentatorin e tij Beqir Valteri, ndërsa çonte në litar meshtarin dom Gjon Gàzulli, pa i provue asnjë faj, nëse faj nuk do të konsiderohen: – Të duesh Atdheun deri në flijim për të; – Të flijohesh për liri e drejtësi të popullit tand; – Të shkrihesh për përparimin e tij; – Të kesh miq toskë e gegë, të krishtenë e muslimanë, e me të gjithë tok të luftojsh për një Shqipni Etnike. Ndoshta këto vepra për disa janë faje edhe sot, pse, ndërsa dom Gjoni nëmos tjetër e ka një varr, i vëllaj, gjuhëtari i shquem dom Nikollë Gàzulli, pushkatue pa gjyq me 02 shkurt 1946, nuk dihet as ku i ka eshtnat, ashtu si nuk dihet ku kanë eshtnat shumë e shumë klerikë e atdhetarë të mirëfilltë masakrue prej bandës serbo-komuniste në vitet 1944-1946.

  Varja e dom Gjon Gàzullit erdhi mbas marrëveshejs famëkeqe Pashiq/Ahmet Zogolli, Ahmet Zogolli nuk e ndërpreu asnjëherë luftën kundër Klerit Katolik. Jo rastësisht ipeshkvijtë i drejtoheshin më 1933 (kur i patën zanë “dritën” shkollat katolike) se, “Na jemi këtu prej dymijë vjetësh; katolikë atëherë edhe sot, shqiptarë atëherë shqiptarë edhe sot”. Gjoni leu në Dajç të Sapës (Zadrimë) me 26 Mars 1893. Mësimet e para i bani në shkollën e fshatit, që e kishte çelë dom Ndre Mjeda. Si vijoi të mesmën në Shkodër, studimet e matejshme i ndoq në Itali dhe Austri, ku ishte edhe vëllaj tjetër, Nikolla. Ai u Shugurue Meshtar me 4 Gusht 1919 në vendlindje, në Dajç. Mbas një shërbimi të shkurtë në Gjadër të Lezhës, e çuen në Qelëz të Pukës. Tue pa trazimet e Atdheut, ai u angazhue përkrah Luigj Gurakuqit, Avni Rrustemit, Fan Nolit, Bajram Currit, At Gjergj Fishtës, At Anton Harapit, Hasan Prishtinës, në atë krah që asht quejtë në histori “opozita”, pse i ishte kundërvu “popullores” së Ahmet Zogut, dhe në zgjedhjet politike të vitit 1923 dom Gjoni u zgjodh deputet. Kurse “Popullorja” ishte e përbame prej mbetjeve ma të përçudnueme të Stambollit, ashtu si i ka pikturue At Fishta, “Ky babën gjaks, gjyshin katil, stërgjyshin mizuer … hasëm të kulturës …”; ata nuk përfaqësonin asnjë interes të popullit shqiptar, po një interes të ngushtë bejlerësh që donin me ruejtë ato previlegje që i kishin sigurue tue i shërbue pushtuesit otoman, kryesisht në një rreth nepotik: Ahmet Zogu, nipi i Esat Pashë Toptanit, dhandrri i Shefqet Verlacit, kunati i Ceno bej Kryeziut, një qerthull mehmurësh anadollakë, të shitun te serbi deri në ditën e vdekjes. Ndërkohë, tue qenë meshtar në Qelëz, meshtari-deputet Dom Gjon Gazulli kreu atë akt që për kohën ishte një veprim revolucionar i pashembullt:

  Hapi në qelë (shtëpinë ku banonte vetë, ashtu si banë edhe shumë klerikë të tjerë) shkollën e parë mikse në botë. Po po, në botë. Asht diçka e vështirë për brezin e ri me kuptue disa gjana, por edhe në Europën e përparueme shkollat mikse (djelm e vajza bashkë) janë çelë për herë të parë mbas Luftës së Dytë Botnore, në Francë më 1948, kurse në Itali katër vjet ma vonë, më 1952. Kurse ai, prift, hapi në qelë shkollë mikse me djelm e vajza bashkë, të krishtenë e muslimanë bashkë. Jo rastësisht një ndër votuesit e tij kryesorë, pse zgjedhjet në atë kohë baheshin me përfaqësim, ka qenë Myftiu i Hasit. Kur Musa Juka iu drejtue Myftiut: “Po ti, si nuk pate turp e votove për priftin?!”, Myftiu, pa prishë terezinë, iu gjegj i qetë: “Nuk votova për priftin, po për atë që po na mëson përditë çka do me thanë Shqipni, çka do me thanë Atdhe”. Vrasja e Avni Rrustemit çoi në trazimet e qershorit 1924 dhe ramjen e “popullores”.

  Zogolli u strehue në Beograd. Diçka duhet t’u thotë kjo atyne që kanë vesh me dëgjue e sy me pa: Mjaft të lexoni marrëveshjen ma sipër në mes Pashiçit dhe Zogollit. Dhe prej atje, me paret e Serbisë dhe ruset e bardhë të Wrangelit “rimori” Tiranën”. Vallë as këto fakte historike që i ka në dorë një Europë mbarë mbi tradhëtinë e Zogollit historianët tanë nuk i dinë?! Dom Gjoni nuk u largue kur në Shqipni u rikthye Zogu me hordhitë serbe e bjellogardistët. Nuk iku as atëherë kur Zogu i vrau miqtë e tij ma të mirë, Luigj Gurakuqin e Bajram Currin. Atë, mbasi iu desht të përballej në krye të pukjanëve të Qelzës me boshibozukët e Pëllumb Lleshit, që shkonin tue gjuejtë kudo ndeshnin Kryqat e tue vra edhe pukjanët e pafaj tek ktheheshin me bagëti a prej mullinit, në shkurt 1926 e transferuen dhe e çuen në Koman. E puna e parë që bani sa u vendue atje ishte me hapë edhe aty një shkollë.

  LEXONI ME KUJDES ME POSHET

  Ahmet Zogu, para se me i shprehë dëshiren e zjarrë ambasadorit anglez me varë klerin katolik, po zbatonte politikën e tokës së djegun ndër krahinat e krishtena të Mirditës, Pukës, Zadrimës, Dukagjinit, Malësisë së Madhe me andërren e fshehtë që të ishte jo sundimtar i Shqipnisë, po i Arnautistanit anadollak. E për të realizue këte, duheshin zhdukë, ose ma e pakta, të mundoheshin, sa t’i detyronin me lëshue vendin, katolikët e maleve, kurrë të shtruem nga pushtuesit e tiranët, pse si thotë Imzot Noli, “Vetëm Malësorët e Veriut mbetën Katholikë me armë në dorë…”.

  Kështu, në verën e vitit 1926, Zogu i kishte dhanë letër të bardhë një katili si Ismajl Osmani, që shkretoi fshatrat e Pukës me njerëz e me pasuni. E njejta gja po ndodhte prej Fanit në Dukagjin. Ajo që asht quejtë Kryengritja e Veriut kundër Zogollit, në të vërtetë nuk ka qenë tjetër veçse mbrojtje e lirisë e deri e egzistencës fizike nga masakrat mbi popullin e pambrojtun të barbarit diktator të Matit. Postkomandanti i Pukës Dedë Sadrija kishte marrë urdhnin drejtpërdrejt nga Zogolli: Të digjet Puka, sikur edhe për shtatë vjet atje të mos mbijë ma bar! Kështu kishte ba dikur edhe Turqia! Ahmet Zogolli po u dëshmonte shqiptarëve si ishte nip “i dejë” i Esat Pashë Toptanit! Dom Gjon Gàzulli, në pamundësi me ndejë ma në Koman, pse rrezikohej jeta e tij, u strehue në Kalivare. I thanë të largohej nga Shqipnia, nëse donte të shpëtonte kryet. Po jo: Ai nuk do ta linte kurrë truellin amtar! Ai, në luftë me Nënprefektin anadollak të Pukës për çashtje të shkollës që mbante në Koman, Ai, që ishte i mbuluem me nder prej Hasit në Zadrimë, tashti ishte rrethue prej çakejsh e nuk mund të kthehej ma as deri në famullì. E Zogolli nxitoi t’i thurte të gjitha kurthet: së pari, një hoxhë fanatik, që rrejti një njeri qyqan e mendjeshterpë tue e nxitë t’i bante një padi; sekreatri i Prefekturës Ismaijl Axhemi (me origjinë turke), nënprefekti Abedin Sakiqi, komandanti i rajonit Rexhep Aliaj – të gjithë të angazhuem me provue “fajsinë” e tij. Dom Gjon Gàzulli, dom Nikollë Gàzulli, dom Lekë Dredha u arrestuen në Kalivare me 28 dhjetor 1926. Gjyqi, një ndër farsat ma të neveritëshme të Zogollit, akuzoi Dom Gjonin dhe shokët e tij se:

  1) kishte organizue kryengritjen;
  2) kishte shpërnda armë ndër male;
  3) kishte pre telin e telefonit.
  Po po, e akuzuen se kishte pré telin e telefonit!

  Vendimi i gjyqit: Dom Gjon Gàzulli, dënim me vdekje, varje në litar. Dom Nikollë Gàzulli, me burg të përjetshëm …. (Mbas 4 vjetësh burg në Kala të Gjirokastres, me ndërhymjen e intelektualëve ma të shquem të kohës, e liruen.

  Sa duel prej burgut, iu dogj qela (shtëpia e banimit) “aksidentalisht” bashkë me dorëshkrimet. A nuk i ishte djegë 15 vjet ma parë biblioteka e pasun edhe të Madhit Imzot Kaçorri?! Haxhi Qamilët, që dogjën shërbëtorin, qelën e bibliotekën e Imzot Kaçorrit, nuk i kanë mungue kurrë Shqipnisë. Arsyeja e vërtetë: të masakroheshin priftënit, ashtu si ishin masakrue për pesë shekuj nga etnit e tij shpirtnorë, osmanët. Por jo si klerikë, pse atëherë do të mbeteshin Martirë të fesë, por si politikanë. Ja pra: “Sa dëshirë do të kisha me i varë… “ Pjesa e pashkrueme e atij vendimi gjyqi kishte ma shumë randësi se dënimi me varje i Dom Gjon Gàzullit. Me atë varje barbare Zogolli u thonte të gjithëve: Ose rrini urtë, ose të gjithë në litar si prifti! Ja një fragmente nga intervista dhanë të revistës gjermane “Korrespondez des Priestergebetsve” nga oficeri i ngarkuem me varjen e Dom Gjonit, Xhemal Dibra: “Ishte ora 11 para mesnate. Udhët e Shkodrës ishin ende të rrahuna prej njerëzish, pse ishte Bajram. Dhash urdhën të thirrej famullitari Gàzulli n’oborr, pse donte me folë me të Ipeshkvi. Gazulli zbriti poshtë. E kuptoj çfarë do të ndodhte. Një françeskan me Sakramend ndej para tij (… Françeskani kishte mbetë pa gojë. Famullitarit Gàzulli nuk i ndrroi aspak ngjyra e fytyrës. …… Ai i kapi dorën Atit e i tha: “Pater Martin, tash ke me më rrëfye”. Ati iu lut ushtarëve të mbledhun për rreth me u largue. Mbasi na nuk u larguem, Ati i tha: – “Dom Gjon, rrëfeju, pra, latinisht a italisht”. – “Jo, Pater, i përgjigjet Gàzulli, të mbramin rrëfim due me e ba në gjuhë të Nanës”. E kështu ai u rrëfye në sy tanë. Na, Muhamedanët, pak marrim vesht kësi sendesh, por mëkat nuk dëgjuem prej gojës së tij. Mandej i dha Ati një bukë të hollë, të bardhë, e rrumbullakët, që e kapërdini me një përshpirtnì të madhe. Ai u dukte se po shndritte krejt fytyret. Tash u çil dera e burgut, e u nisëm. Ushtarët ishin para, mbrapa e në të dy anët, ma shumë se kurrë. Në mjedis ishte Ai dhe Ati. Gjithë udhën u luten të dy me za të naltë, por unë muejta me vu ore se zani i Atit dridhej, nësa zani i famullitarit tingëllonte i qetë e i qartë. Një trimni kaq të madhe kurrë s’e pash në jetë time. Kishim arrijtë te vendi i vdekjes, në Fushë të Druve. Aty ishte shtylla e vdekjes. Magjypi ishte gati me litar në dorë. Një dritë elektrike e shndritte thektas famullitarin në fytyrë. Ai nuk dridhej aspak. Edhe mue më kishte kapë frika. Mue më ishte dashtë me përcjellë edhe të tjerë te ky vend i mjerë, por tash ishte tjetër. Unë kisha gati si nji frikë para qetësisë së këtij prifti. Ai ishte me të këputme i pafaj. Këte e dijshim të gjithë. Por, urdhni! Unë, sikur asht zakoni, i lash fjalën e lirë. Por ma mirë mos ta kisha ba këte gja! Ai nisi me folë me një za aq të fortë, e me fjalë të drejta e që të këputshin zemrën, sa që mue përnjimend më kapi frika. E ta kisha lanë me shkue gjatë me fjalë, kishte muejtë të gjithëve me na ba me u kthye prej vetit. Mue më duhej me mendue për përgjegjësinë teme. E i thash shkurt: Zotni, s’duem me ndje predke!

  Foli fjalët e mbrame. Mjaft! Atëherë ai çoi zanin edhe ma e tha: Vetë po vdes i pafaj. Rroftë Krishti, Mbreti ynë! Rrënoftë Shqipnia dhe Shqiptarët e vërtetë”. Na ishim të gjithë të përmalluem fort. Lexova vendimin e dekës. I qe veshë një këmishë e bardhë.

  Magjypi ia vuni vjekcën e konopit në fyt e i hoq shkambin nën kambë. Ai ishte i vdekun! – Kështu foli kapiteni. Ishte dita e 5 marsit 1927.”

  Katër orë mbas varjes, Zogolli, kjo mbeturinë me djallëzi orientale, pasi prifti vdiq dërgoi një telegram ku gjoja i falte jetën. CFARE MONSTRE E KALUAR MONSTRES

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*