Zhgënjimi nga një dosje sekrete e Luftës II Botërore

December 12, 2017 13:06

Zhgënjimi nga një dosje sekrete e Luftës II Botërore

Rrëzohet përralla se pushtuesit e huaj kishin si qëllim “bashkimin” e shqiptarëve. Asnjë iluzion, se po të fitonin nazifashistët me demek do të na siguronin një Shqipëri tjetër. Asnjëherë ata nuk kishin hequr dorë nga synimet për t’i copëtuar viset shqiptare. Cilët kanë qenë ata “patriotë” shqiptarë, që kishin vendosur kontakte me çetnikët jugosllavë për copëtimin e Shqipërisë? Kush ka futur dorë në dosjen e anglezëve? Teza e “luftës civile” dhe të vërtetat historike. Manipulimet skandaloze në librin “Sekretet e luftës” me autor Erald Kaprin

 Prof. XHEVAT LLOSHI

            Gjëja që më kishte lënë përshtypjen më të fortë dhe më të pashlyeshme gjatë kërkimeve arkivore në Londër më 1972, ishte një dosje, për të cilën morëm përgjigje, se ishte sekrete dhe do të hapej vetëm në vitin 2018, domethënë pothuaj gjysmë shekulli më vonë. Kureshtja ishte shumë e madhe, por shpresat shumë të vogla, sepse kush të siguronte, që do të jetoje edhe aq vite të gjata. Mirëpo çuditërisht koha kalon shpejt dhe sivjet më vajti mendja se po afrohej afati i hapjes. Iu drejtova mikut tim, historianit John Quanrud, autorit të librit për Gjerasim Qiriazin, që ta mbante parasysh dhe ta kërkonte pas pak muajsh. Kureshtja dhe çudia u shndërruan në një befasi: nuk ishte nevoja të prisnim, dosja ishte hapur që në vitin 2015!

Dosja është nën këtë kapak: Southern. F.O. 371. 1942. Albania. File Nr. 3201. Closed until 2012. 33115. Mirëpo tashti viti 2018 është fshirë dhe mbi të është shtuar: Released, që këtu ka kuptimin: e hapur, është lënë e lirë. Çfarë përmban kjo dosje kaq sekrete, sa do të mbahej mbyllur për tre çerekë shekulli? Përmban gjithsej 6 fletë. Domethënë vetëm pak faqe të vogla. Asnjë emër, për hir të të cilit duhej ruajtur një fshehtësi kaq shumëdhjetëvjeçare. Asnjë informacion për ndonjë veprim subversiv, që do ta dëmtonte reputacionin e Perandorisë Britanike. Asnjë ‘shkarje goje’ ose ndonjë veprim në prapaskenë, që do të diskreditonte ndonjë nga autoritetet e larta qeveritare. Një zhgënjim i plotë. Megjithatë, ajo lëndë e kursyer fiton interes të veçantë sivjet, sepse në këtë dhjetor mbushen plot 75 vjet nga Deklarata e qeverisë britanike për politikën ndaj Shqipërisë.

Zanafilla e dosjes ka qenë një transmetim në Radio-Londra më 11 maj 1942. (Ndonëse kam qenë i vogël gjatë luftës, më kujtohet se si në familje dhe në farefis, duke u kujdesur me të madhe që të mos pikaseshin, njerëzit afronin veshin te radioja për të dëgjuar katër herë Dum-dum-dum-dum, sinjali me të cilin fillonin transmetimet. Këtë sinjal si goditje daulleje ata vijuan ta dëgjonin po ashtu me kujdesin më të madh për të mos u pikasur edhe për shumë vjet pas Çlirimit). Në Buletinin e lajmeve atë pasdite në orën 18 e 55 u dhanë tri njoftime: 1) Paqësori, për bombardimet amerikane në Tokio më 18 prill; 2) Çurçilli, për fjalën e tij në radio një ditë më parë, duke u bërë një paralajmërim të prerë nazistëve, në rast se do të guxonin të përdornin gaz helmues; 3) Bashkëpunimi jugosllav-shqiptar.

Në pikën e tretë thuhej:

“Mesazhet e marra në Londër tregojnë se patriotët shqiptarë dhe jugosllavë kanë vendosur kontakte me qëllim që të bëjnë aksione së bashku kundër armikut të përbashkët – Italisë.

Në qarqet jugosllave në Londër është vënë në dukje, se Jugosllavia nuk ka asnjë pretendim çfarëdo mbi territorin shqiptar dhe kurdoherë ka kundërshtuar disa oferta të bëra nga Çanoja, që Jugosllavia të marrë pjesën veriore të Shqipërisë si shpërblim, që ta ndihmonte për të nënshtruar pjesën tjetër të vendit.

Tashti është koha që patriotët shqiptarë të bashkohen me kolegët e tyre jugosllavë dhe t’i hedhin italianët në det edhe një herë, siç bënë në Vlorë më 1920. Tashti është koha që shqiptarët dhe jugosllavët të ndërmarrin veprime, që t’i garantojnë tokat e Ballkanit për popujt ballkanikë”.

Për lexuesin e sotëm ka nevojë të sqarohen disa gjëra. Jemi në kohën e pushtimit italian në Shqipëri. Konti Çano, dhëndri i Musolinit dhe projektuesi e zbatuesi i pushtimit të Shqipërisë në prill 1939, na del se e shihte që nuk kishte arritur ta mposhtte popullin shqiptar. Për këtë ka kërkuar ndihmën e jugosllavëve dhe do t’u jepte si shpërblim pjesën veriore të Shqipërisë, po ta ndihmonin për të nënshtruar pjesën tjetër të vendit tonë. Ky është një pazarllëk tronditës, siç kanë qenë mjaft herë të tjera marrëveshje të fshehta antishqiptare, por këtu dua të nxjerr në pah diçka tjetër. Vazhdimisht nga disa njerëz, është parë me kënaqësi pushtimi italian si realizues i “Shqipërisë së Madhe”. E kemi ditur, se nazistët e morën për vete pjesën veriore të Kosovës, të pasur me minerale të nevojshme për makinën e tyre luftarake, por tashti zbulojmë se edhe një pjesë të Shqipërisë fashistët italianë ishin të gatshëm ta shkëpusnin për të forcuar sundimin e tyre. Duhet rrëzuar prerazi përralla se pushtuesit e huaj kishin si qëllim “bashkimin” e shqiptarëve. Asnjë iluzion, se po të fitonin nazifashistët me demek do të na siguronin një Shqipëri tjetër. Asnjëherë ata nuk kishin hequr dorë nga synimet për t’i copëtuar viset shqiptare.

Pas pushtimit, oborri mbretëror jugosllav me mbretin Petar u arratis në Londër. Ata i kishin disa lidhje me “patriotët” e tyre, të cilët kanë qenë nacionalistët, domethënë ata që njihen si çetnikët e Mihajloviqit. Ky Dragoljub Drazha Mihajloviq (1893-1946) ka qenë gjeneral serb. Me pushtimin gjerman, ai u tërhoq në malësinë e Beogradit dhe organizoi repartet e çetnikëve. Strategjia e tij ishte që të shmangte ndeshjen e drejtpërdrejtë me pushtuesit dhe të ishte i përgatitur për të marrë pushtetin, kur të mbërrinin në Jugosllavi  forcat e Aleatëve të Mëdhenj. Propaganda e qeverisë jugosllave në mërgim menjëherë nisi të lartësonte bëmat e tij dhe kjo gjë gjeti mbështetje edhe në propagandën britanike. Më 15 nëntor BBC-ja do ta cilësonte si komandant të Ushtrisë jugosllave në atdhe dhe atij i ishin bërë premtime për furnizime nga britanikët, ndërsa më vonë u dërguan edhe misione pranë tij. Ndërkohë ishte organizuar edhe lëvizja e J. Titos. Më 19 shtator 1941 Titoja u takua për herë të parë me Mihajloviqin për të bashkëpunuar, por bisedimet dështuan, sepse ky ishte kundër kryengritjes së përgjithshme nga frika e raprezaljeve, ndërsa Titoja dyshonte se ai luante një lojë të dyfishtë dhe mbështeste idenë e “Serbisë së Madhe” (Titoja vetë ishte kroat).

Pas dështimit edhe të takimit të dytë më 27 tetor, Mihajloviqi nisi përgatitjet për të sulmuar partizanët. Edhe ai i akuzonte partizanët jugosllavë, se drejtoheshin nga të huaj. Ndërkaq, i mbante të fshehura nga britanikët dhe nga qeveria në mërgim bisedimet me nazistët. Në fund të nëntorit 1941 ai i vuri çetnikët në dispozicion të qeverisë kuislinge të Milan Nediqit për të bërë luftë kundër partizanëve. Tashmë në fund të vitit 1941 kishte nisur veprimet e çetnikëve kundër partizanëve. Ndonëse forcat e tij u shthurën në fillim të dhjetorit, më 7 dhjetor BBC-ja e quajti atë gjeneral brigadier. Peripecitë me shpartallimin dhe riformimin e çetnikëve të tij kanë qenë të shumta, megjithatë më 17 qershor 1942 qeveria në mërgim e quajti atë gjeneral armate. Përkundrazi, sovjetikët më 6 korrik nga Radio-Moska e cilësuan kolaboracionist. Në Kongresin e rinisë çetnike më 1 dhjetor u deklaruan haptas pretendimet shoviniste ndaj Shqipërisë dhe vendeve të tjera. Me këtë mund të kuptohet, përse BBC-ja do të njoftonte në ata pak rreshta, se qarqet jugosllave nuk kishin pretendime territoriale ndaj Shqipërisë. Domethënë gjatë luftës kanë qenë të pranishme pretendime të tilla antishqiptare nga disa qarqe. Pavarësisht nga diskutimet që ka rreth një direktive për pastrim etnik të dhjetorit 1941, në të formulohej kërkesa “për të përfshirë në Jugosllavi tokat e paçliruara . . . të Shqipërisë Veriore bashkë me Shkodrën.”

Çetnikët kryen masakra kundër civilëve, në veçanti kundër myslimanëve. Mihajloviqi në verë 1942 në ditarin e vet ka shkruar për dëbimin e myslimanëve në Turqi, domethënë pa dorashka për pastrim etnik. Slobodan Milosheviqi ishte pasuesi i tij i drejtpërdrejtë afër gjysmë shekulli më vonë. Pa hyrë në hollësira të tjera, do të shënoj se vetëm në fund të shkurtit 1943 britanikët i ndërprenë marrëdhëniet me Mihajloviqin dhe më vonë i tërhoqën misionet pranë tij. Pas lufte ai u arrestua dhe me gjyq u dënua me vdekje si tradhtar dhe zbatues i spastrimit etnik.

Cilët kanë qenë ata “patriotë” shqiptarë, që kishin vendosur kontakte me çetnikët jugosllavë? Besoj se do të kenë qenë ata, që më pas do të quhen “nacionalistët” shqiptarë. Edhe më parë kishte pasur njoftime, se përkrahësit e Zogut në Turqi ishin marrë vesh me D. Mihajloviqin për rikthimin e Zogut në pushtet; dihet se jugosllavët e kishin sjellë në pushtet edhe herën e parë. Tashmë kemi një dëshmi për këtë.

Ky lajm nga BBC-ja ishte zemërdhënës për gjithë shqiptarët, sepse u kujtonte, që “i kishin hedhur edhe një herë në det italianët” më 1920, domethënë ishte një thirrje për luftë kundër po atij pushtuesi dhe me këtë do të garantoheshin tokat e atdheut.

Lajmet e BBC-së patën jehonë. Ndër të tjerë, ato i kishin dëgjuar edhe shqiptarët në Stamboll. Përfaqësuesi britanik i S.O.E. në Stamboll e njoftoi Ministrinë e jashtme (FO) në Londër për këtë. SOE ishte shkurtim për Drejtorinë e Operacioneve të Posaçme, që u krijua në Londër në korrik 1940 me interesimin e drejtpërdrejtë të Çurçillit për organizimin e luftës në prapavijat e pushtuesve nazifashistë. Njoftimin e lexoi edhe Lordi Glenkoner (Tennant Christopher, 2ème Lord Glenconner, 1899-1983), i cili më 15 maj  i drejtoi një shënim të shkurtër Pirson Diksonit (Pierson Dixon). Përmbledhja është:

“Shqipëria: qëndrimi jugosllav. Pohon se shqiptarët në Stamboll janë të kënaqur me mesazhin që u transmetua nga Londra, nga Oborri jugosllav, se nuk ka plane kundrejt territoreve shqiptare; përfaqësuesi i S.O.E. në Stamboll do të dëshironte që të ndiqej kjo linjë nga propaganda e M.E.”

M.E. këtu do të thotë Lindja e Mesme, meqë në Stamboll ndodhej qendra për propagandën në atë rajon.

 1. Diksoni që nga fundi i vitit 1940 merrej me trajtimin e gjithë çështjeve për Shqipërinë në Foreign Office. Përgjithësisht ai ishte për një protektorat mbi Shqipërinë dhe nuk i kundërshtonte pretendimet greke. Që më 11 dhjetor 1940 ai ishte shprehur për të mos bërë ndonjë deklaratë lidhur me pavarësinë e Shqipërisë, por të caktoheshin fonde për armë dhe për të paguar krerët shqiptarë, që të nxiteshin kundër italianëve. Me rëndësi të veçantë këtu është, se marrim vesh që diskutimet rreth një deklarate për Shqipërinë në qarqet zyrtare britanike kanë nisur qysh në fund të vitit 1940. Kjo ishte një kthesë fatmirë, kundrejt qëndrimit fillestar ndaj pushtimit italian më 1939 që “Shqipëria të mos ishte shkak për një luftë të përgjithshme në Europë”.

Dihen qëndrimet antishqiptare të qeverisë greke gjatë Luftës II Botërore, që diktuan deri edhe trajtimin e Zogut kur mbërriti në Angli, i cili u pranua si individ privat dhe iu dha strehim me kusht, që të mos përfshihej në asnjë veprimtari politike. Lidhur me temën e tanishme, Athina jo vetëm ishte kundër çfarëdo deklarate për Shqipërinë, por edhe kundër çdo kryengritjeje të përgjithshme; ajo e kishte fjalën vetëm për banda të veçuara në prapavijat italiane për interesat e vet. Edhe kur pësuan disfatë më 1941, qeveritarët grekë dolën hapur me pretendimet për të ashtuquajturin Vorio Epir. E quajta kthesë fatmirë, sepse për fat të keq diplomacia britanike në atë periudhë nuk vendoste asgjë, pa marrë më parë mendimin e qeverisë greke.

E kemi të plotë çfarë i ka shkruar Lordi Glenkoner Diksonit:

I dashur Dixon,   15 maj 1942.

Sipas përfaqësuesit tonë në Stamboll është bërë një transmetim në radio nga Londra natën e 11 majit, që njoftonte një mesazh nga qeveria jugosllave, se ata nuk kishin plane ndaj territorit të Shqipërisë.

Duket se shqiptarët në Stamboll janë shumë të kënaqur dhe mendojnë se, meqë kjo ka ardhur nga Londra, deklarata duhet të ketë miratimin e qeverisë britanike.

Përfaqësuesi ynë vazhdon më tej dhe thotë se, në qoftë që kjo është kështu, atij do t’i pëlqente të ndiqte këtë linjë me propagandën nga Lindja e Mesme, sepse kjo do ta lehtësonte shumë punën tonë në Shqipëri.

Kjo ka edhe më shumë rëndësi, sepse ai vë në dukje, që Shqipëria është rruga kryesore për të mbërritur te Mihajloviqi.

Do të isha shumë i gëzuar, në rast se ju do të më shkruanit dy rreshta për këtë çështje.

Juaji sinqerisht, L. Glenconner.

 

Cilët ishin, pra, këta shqiptarë në Stamboll? Dihet se kur mori arratinë nga Shqipëria, Zogu me shpurën e tij kaloi nëpër Greqi dhe dy muaj qëndroi në Stamboll. Pas largimit prej andej për në Francë, një pjesë e shqiptarëve nuk e ndoqën, por mbetën në Stamboll, duke përfshirë edhe të vëllanë, Xhelalin me gjithë familjen. Besoj se prej tyre ka mbetur edhe një numër i vogël i anëtarëve të dy grupimeve: Shoqata e Vëllazërisë Shqiptare dhe Shoqata Kulturore Shqiptare, me të cilat ka bërë intervista para vitit 2013 profesorja e shkencave politike në Universitetin e Stambollit, N. O. Bakllaxhiollu.

Teksti i radiotransmetimit i është dërguar Lordit dhe Diksonit bashkangjitur me letrën e mëposhtme si protokoll:

27 maj.

Bashkangjitur është transmetimi i lajmeve për 11 majin (shih seksionin 3).

Shihet se nuk ka pasur ndonjë mesazh nga qeveria jugosllave, por “Është vënë në dukje në qarqet jugosllave  në Londër . . . “, gjë që ka çuar në keqkuptim. Mua më ka bërë përshtypje, që BBC-ja e ka kaluar këtë, meqë ata nuk lejojnë që fjala “pavarësi” të përdoret lidhur me Shqipërinë.

Lidhur me faktet ne e dimë, se qeveria jugosllave është në favor që Shqipëria të mbajë kufijtë e saj, të cilat i kishte më 1939, por në qoftë se Greqia do të paraqesë pretendime për Shqipërinë e Jugut, qeveria jugosllave ka ndër mend të paraqesë një pretendim për Veriun (R 10045 e vitit 1941).

Prandaj unë sugjeroj, që ne duhet t’i përgjigjemi Lordit Glenconner, se nuk ka pasur ndonjë deklaratë zyrtare jugosllave dhe se një deklaratë e tillë nuk do të kishte miratimin e qeverisë së L.M., sepse ajo do të shkaktonte kundërshti me grekët. Ne gjithashtu mund të hetojmë, se si një paragraf i tillë ndodhi që të përfshihej në Buletinin për lajmet nga Shqipëria.

Kjo letër është nënshkruar “Rsmeade”, domethënë nga Meade, të cilin nuk kam qenë në gjendje ta identifikoja, por besoj se ishtë një zyrtar i FO. Sidoqoftë, ajo është fare e qartë dhe nuk ka nevojë për komente të tjera plotësuese. Ndërkaq, po atë ditë Lordi dhe Diksoni kanë pasur një bisedë të drejtpërdrejtë. Lordi i ka shkruar Diksonit:

I dashur Dixon,     27 maj

SHQIPËRIA.

Në vijim të bisedës sonë të djeshme, tashti kam marrë vesh nga Kajroja sa më poshtë:

 • Me mjetet që kemi tashti në dispozicion, dy prej stacioneve të pompimit gjatë tubacionit mund të dëmtohen dhe gjithashtu mund të sulmohet rafineria.
 • Gjithashtu është i mundshëm sabotimi i depove fushore të municioneve dhe i furnizimeve të përgjithshme.
 • Ndihma ushtarake për Mihajloviqin mund të jepet, duke ngjallur frikën për një kryengritje në Shqipëri dhe me këtë mund të tërhiqet të paktën një pjesë e vëmendjes së Italisë.
 • Korrierët shqiptarë mund të mbërrijnë te Mihajloviqi nëpërmjet Shqipërisë.

Përfaqësuesi ynë vijon të thotë, se pa dyshim, një deklaratë britanike lidhur me të ardhmen e Shqipërisë do të shërbente si ndihmë materiale për të vënë në jetë planet e mësipërme.

Juaji sinqerisht, Glenconner.

Më duket se Lordi me mjeshtëri e ka kundërshtuar Diksonin si për mospranimin nga ana e tij të kryengritjes në Shqipëri, ashtu edhe për mospranimin e një deklarate britanike. Do të shtoja, se kjo është shenja e parë, që në FO kishte nisur të pranohej ideja e një deklarate, ndryshe nga ngurrimet e deriatëhershme. Lordi shtyhej nga kërkesat reale të luftës në terren, pavarësisht se ende në atë kohë britanikët i kishin shpresat te Mihajloviqi dhe te korrierët shqiptarë, që do të mbanin lidhjet me të.

Një ditë më vonë kemi edhe paraqitjen nga Diksoni të po asaj bisede.

Lordi Glenconner dje e diskutoi me mua dhe unë iu përgjigja në frymën e përgjithshme të protokollit të z. Meade. Ai tashti na ka dërguar letrën bashkangjitur, e cila tregon se S.O.E. ka disa shpresa, që do të jetë në gjendje të bëjë punë në Shqipëri. Një deklaratë lidhur me pavarësinë e Shqipërisë do t’i ndihmonte ata për detyrën e tyre.

Unë nuk mendoj se këndvështrimi i S.O.E.-së është mjaftueshëm i rëndësishëm për të na përligjur, që të bëjmë një deklarataë, por fakti që S.O.E. ka shpresa për mundësitë, shërben si një argument shtesë për të bërë një deklaratë në një moment të përshtatshëm. Vendimi përfundimtar për këtë pikën e fundit ishte, që një deklaratë, ndonëse e pranueshme në parim, mund të priste. (Protokolli përfundimtar i Ministrit të jashtëm te R2125/9).

 1. Dixon. 28 maj 1942.

Besoj se kjo letër i drejtohej O. Sarxhentit, sepse poshtë ka shënimin:

“Unë pajtohem. O. G. Sargent. 1 qershor.” Gjithashtu, meqë letra është e daktilografuar, është shënuar me dorë “Lutemi t’i paraqitet L. G.”. Orme Sargent ishte zëvendësministër i jashtëm. Miratimi nga ana e tij është mjaft domethënës, sepse pak më shumë se një vit më parë, ai ishte shprehur kundër një deklarate, meqë ndër të tjera “nuk mund të dalim kundër dëshirave të qeverisë greke”. Nga ana tjetër, vërehet dukshëm, që Diksoni po zbythej ca nga ca, sidomos nën formulën se vendimi përfundimtar mund të priste. Sidoqoftë, nuk mund të mohohet roli i rëndësishëm i punës së tij dhe për këtë mjafton të vihet në dukje, se fillimi i deklaratës zyrtare më 17 dhjetor ishte pothuaj i njëjtë me pjesën përkatëse  të analizës së përgatitur nga P. Diksoni më 30 mars, pika 1 e rekomandimeve përfundimtare. Aty ai kishte kërkuar edhe një propagandë në drejtim të Shqipërisë nga BBC-ja. Raporti i tij ishte miratuar nga O. Sarxhenti dhe A. Kadogani.

Ministri i jashtëm A. Iden, si përgjigje në parlament ndaj një pyetjeje të parapërgatitur, deklaroi më 17 dhjetor:

“Qeveria e Madhërisë së Tij shpreh simpatinë për fatin e shqiptarëve, të një populli ndër viktimat e para të agresionit fashist. Ajo dëshiron ta shohë Shqipërinë të çliruar nga zgjedha italiane dhe të rivendoset pavarësia e saj.” Kjo deklaratë në parlamentin britanik e meriton të shënohet me shkronja të arta si një fakt historik me rëndësi vendimtare për fatet e atdheut tonë në një nga periudhat më problematike të ekzistencës së tij. Është e vërtetë se aty nuk u fol për kufij të përcaktuar, të cilët do të merreshin në shqyrtim në konferencën e paqes, sepse me gjuhën e politikës u quajt “paragjykim” për atë kohë, për të mos shkaktuar acarime me shtete të tjera.

Gjithsesi, ja, kaq është dosja sekrete treçerekshekullore. Mund ta quaj se bën pjesë në rrugën e ndërlikuar të politikës britanike, e cila erdhi deri te mbështetja madhore për popullin shqiptar.

Mirëpo më ha një dyshim. Më ha dyshimi se dosja është hapur para afatit më 2015 për të futur duart në të. Do të ketë pasur një patate përvëluese, e cila vijonte të ishte e nxehtë deri në ditët tona. Dikush e ka ditur këtë dhe ka futur duart për ta hequr që andej pataten e nxehtë. Sepse kush tjetër do ta prekte dosjen, po të mos e dinte se çfarë kishte brenda? Përse përndryshe ai nuk do të priste edhe fare pak, tre vjet derisa të mbushej afati zyrtar? Po pikërisht sepse po afrohej afati, ka nxituar. Shkurt, dyshoj se kemi të bëjmë me një rast manipulimi. Nga sa u paraqit më lart, në ato pak faqe që kanë mbetur, nuk ka asgjë, që të na mbushte mendjen se duhej mbajtur sekret për tre çerekë shekulli. Tashti sekretja është përlarë.

Është e drejtë e cilitdo, që të bëjë interpretime të ndryshme për të njëjtat dokumente sipas orientimit dhe interesave të vet. Por në asnjë rast nuk janë të pranueshme deformimet, heqjet, falsifikimet, fshehjet, copëtimet, keqpërkthimet e dokumenteve. Këto shkurt po i quaj manipulime, sepse edhe kjo fjalë e huaj ka në rrënjë fjalën “dorë” (mano). Sot e kemi të qartë se çfarë do të thotë kjo fjalë, sepse jemi dëshmitarë se si janë djegur kadastrat, se si janë shkatërruar arkivat ose janë vjedhur dokumentet, për t’i zhdukur për pronat ose për t’i përdorur për shantazh politik, si janë katandisur dosjet. Në këtë vazhdë është edhe libri i botuar pak kohë më parë me titullin “Sekretet e luftës” me autor Erald Kaprin. Nga 20.000 faqet që autori mëton se i ka shfletuar, aty është një numër dokumentesh krahasimisht shumë i vogël, domethënë përzgjedhja është tërësisht tendencioze.

Synimet e këtij libri mund të krahasohen me frymëzimin seksual të thënies popullore: “Për inat të sime vjehrre, shkoj e fle me mullixhinë”. Kështu, autori për të nxjerrë në plan të parë luftën civile dhe meritat e Ballit Kombëtar, niset nga frymëzimi për të mohuar luftën antifashiste. Mirëpo, para së gjithash, luftë civile do të thotë midis dy palësh. Rrjedhimisht, edhe Balli luftë civile paska bërë (se ku janë betejat e tij kundër gjermanëve? Ku janë gjermanët e vrarë apo të kapur rob nga ballistët?). Demek, edhe Batalioni “Antoni Gramshi” me italianë paska marrë pjesë në luftë civile në Shqipëri dhe për këtë duhet ngritur çështja e pakta deri në OKB. Mirëpo ky autor nuk di ca (apo shumë) gjëra. Për shembull, nuk e di se Balli Kombëtar ka hedhur trakte propagandistike kundër komunistëve që në maj 1943, domethënë tre muaj përpara Mukjes. Ndërkaq, ata që merren me historinë e Ballit Kombëtar është mirë të bëjnë kujdes, se mos dalin disa pika të njëjta me ato që përmenda për Mihajloviqin, të cilin pasuesit e sotëm të Drazhkoviqit dhe Sheshelit e rehabilituan më 2015. A nuk ishte thirrje e hapur për luftë civile parulla e njohur balliste “Shqipëria e shqiptarëve, vdekje tradhtarëve!” A nuk është në kufijtë e paturpësisë ta quash “të famshëm” divizionin e zi nazist “Skanderbeg”, i cili u shpartallua nga brenda, sepse shqiptarët dezertuan dhe aty ngelën vetëm ata, të cilët sot do të kishin qenë në radhët e ISIS-it si kriminelë në Siri? Epo prandaj shkohet te mullixhiu.

Nuk kam asnjë dëshirë të merrem me falsifikimet, që janë bërë gjatë botimit të shkrimeve të Enver Hoxhës, sidomos pas vrasjes së Mehmet Shehut. Ndërkaq, autori ynë i sotëm ka bërë një “zbulim” të një letre sekrete të Enver Hoxhës. Sa për vërtetësi, është botuar në vëllimin e dytë të “Veprave” të tij pothuaj gjysmë shekulli më parë. Megjithatë, unë nuk shkëputem dot nga prirja ime për gjuhësi. Kjo letër e botuar më 2017 është një përkthim nga anglishtja e qarkores së vitit 1943 përkthyer nga shqipja. Nuk kishte asnjë mundësi që në origjinal të përdoreshin në atë kohë fjalë si “trajnohen” ose “miksohen”. Por edhe më domethënëse është të vërehet ndryshimi thelbësor. Më 1943 një fjali ka qenë: “Në shumë krahina ndodhen misione angleze, të cilat përpiqen të futin hundët në çështjet politike e sidomos në çështjet e brendshme organizative dhe ushtarake tonat”. Ndërsa më 2017 na del: “Në mjaft zona ka misione ushtarake britanike që duan të fusin hundët në punët e brendshme të partisë.” Me sa duket, është shfrytëzuar përvoja e Institutit të Studimeve Marksiste-Leniniste për ta vazhduar manipulimin me shkrimet e E. Hoxhës. Po siç e thashë, nuk kam ndonjë dëshirë të merrem me këto marifete as të dikurshme, as të sotme, ndonëse janë të panumërta. Po nuk mund të lë pa përmendur një djallëzi deri te një parashtresë për kryeministrin britanik, U. Çurçillin, nga ana e ministrit të jashtëm. Në origjinal ishte: “Ne po i themi LNÇ se ata duhet ta shmangin luftën civile dhe se ne do t’i ndërpresim furnizimet për ata, në rast se do t’i përdorin armët tona për këtë qëllim”. Kurse zbulimtari i sotëm e ka dhënë: “LNÇ-së i është kërkuar që të shmangë luftën civile dhe se ne do të ndalojmë furnizimet për ta, nëse shohim që armët tona përdorën për këtë qëllim, për luftë civile.” Është shtuar në fund pikërisht “për luftë civile”, sepse atë rropatet të theksojë ky autor, duke ndërhyrë edhe në dokumente të nivelit më të lartë shtetëror.

Nuk besoj se do të mërzitet lexuesi po të shtoj edhe një rast të përkthimeve sipas midesë. Në një telegram të marrë në Londër më 19 nëntor 1943 nga gjenerali Dejvis, ndër të tjera thuhej: “Vlerësimi im është se lufta do të zërë pjesën më të madhe të dimrit për t’u zgjidhur.” Ja si na është përkthyer më 2017: “Vlerësimi im është se lufta do të marrë vëmendje më të madhe gjatë dimrit, për të cilën duhet punuar.” Në vend të komenteve për këtë fjali pa kuptim, po jap pjesën origjinale anglisht, sepse sot nuk ka pak shqiptarë që dinë anglisht dhe le të gjykojnë vetë: “My estimate is that the struggle will take most of the winter to work itself out.” Po përse nuk është përmendur telegrami tjetër i gjeneralit Dejvis i 17 dhjetorit? Sepse ai tashmë kërkonte që të denoncoheshin Balli Kombëtar dhe Zogistët, sepse “të gjithë po bashkëpunojnë me gjermanët, të cilët po i shfrytëzojnë ata duke u dhënë armë në sasi të mëdha.”.

Ky autor ka shpërfillur gjithçka ka dalë në dritë për një gjysmë shekulli dhe gjithçka është trajtuar në vepra e shkrime të ndryshme. Përfytyrojeni: një libër pretencioz, që pohon se lufta “është ende e pazbardhur në shumë elementë të saj”, nuk ka asnjë bibliografi! Nga ana ime, unë kam përkthyer librat e katër oficerëve britanikë në Shqipëri gjatë luftës: Xh. Emerit, P. Kempit, R. Hibertit dhe U. Tilmanit. Në veçanti nuk është përmendur libri i R. Hibertit “Fitorja e hidhur” (1991, botuar shqip më 1993 në tirazhin më të madh se pothuaj çdo libër tjetër që nga ajo kohë dhe ribotuar më 2014), i mbështetur pikërisht në këto dokumente që na serviren si zbulime tashti, sepse ai është një grusht hundëve për gjithë autorët e atij kallëpi.

Fare pak kohë pas qeverisë britanike, bënë deklarata mbështetëse për Shqipërinë edhe amerikanët e sovjetikët. Kjo ishte një mbështetje historike e Aleatëve të Mëdhenj për ruajtjen e atdheut tonë gjatë zjarrit të luftës më të përgjakshme në historinë e njerëzimit dhe ngjalli shpresa të jashtëzakonshme për fatet e tij pas përfundimit të asaj lufte. Prandaj nuk mundem të mos kundërshtoj prerazi pohimin (f. 19), se: “Shqipëria mbijetoi me kufijtë e 1939-s, falë rastësisë dhe ngjarjeve që morën rrjedhë me nisjen e Luftës së Ftohtë”. Ka mjaft pohime të tjera, të lëshuara si bajgat lopa nëpër librin e vitit 2017, por ky është pohimi më antishqiptar që kam lexuar ndonjëherë nga një shqiptar. Shqipëria është një vend europian, populli i saj është nga më të vjetrit në Europë dhe shtetin e vet ai e ka ngritur me gjak, me djersë dhe me vetëdije.

E megjithatë, kërkimi vazhdon.

December 12, 2017 13:06
Komento

23 Komente

 1. Mashtrimi Vazhdon... December 12, 13:47

  Je ne konflikt interesash, profesor!
  Lidhjet tuaja familiare, jo per shkak fillestar tuajin, nisin prej Konsullates serbe ne Vlore.
  Nese do deshironit do te mund t;ju ofrohej nje link dokumentash origjinale.

  Reply to this comment
  • saliserbi i elezbiberoviqit vazhdon.. December 12, 14:24

   I Nderuar komentuesi “mashtrimi vazhdon”

   fillimisht te pergezoj per idiotizmin tuja ekselent..

   Edhe nese xhevat lloshi na qenka pjese e nentokes serbe..ai eshte 1 miljard here me i vogel se perbindeshi i tropojes Sali Monstra te cilit Izet haxhija ja ka bere “radioskopine” por ne shqiperi nuk ka me burra..

   SI E PRUNE SERBET DHE LOBI SERB I AMERIKES
   SERBERISHEN NE PUSHTET

   Ish-badiguardi i Sali Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia, ka filluar të flasë duke shpjeguar shumë zhvillime të rendësishme që nuk janë perceptuar nga publiku gjatë asaj periudhe.

   Në një postim të gjatë në profilin e tij në Facebook, Haxhia shpjegon se kanë qenë serbët dhe lobi sërbo-amerikan tepër i fuqishem në atë atë që sponsorizuan Berishën dhe njerëzit e tij në fillimet e ngjitjes në krye të shtetit duke i siguruar mbështetje diplomatike dhe pjesëmarrje në konferenca të rendësishme ndërkombëtare.

   Ja çfarë shkruan Izet Haxhia: “Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë bashkë me Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava. Zonjës Berisha ju dhurua një çek prej 10 mijë dollarësh nga ana e Philips. Kur u vendosëm në hotel në Crans Montana, tek suita e Berishes erdhi një përson që nuk e njihja dhe që Berisha nuk e prezantoi. Ka qendruar për rreth tre orë në suiten e tij. Në këtë takim ka qënë vetëm Berisha dhe gruaja e tij. Të nesërmen në sallën ku mbahej forumi mori fjalën edhe përsoni që në darkë kishte darkuar me Berishen. Nga prezantimi që ju bë nga moderatori forumit Carteron mësova se ishte ministri i jashtem Serb i Jugosllavise së mbetur. Mbiemri me sa me kujohet ishte Ivanoviç”.

   Haxhia e përforcon edhe më tej argumentin e tij se Berisha është ngritur nga serbët në pushtet duke thënë se Ivanoviç është parë në tribunën e mitungut të fitores së 22 marsit 1992. “Interesant është fakti se PD vërtet u krijua në shtepinë Gramoz Pashkos, por drejtuesit e ardhshëm që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, rezident i sigurimit të shtetit e shërbimit sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret maqedonas”, – vijon ai duke shtuar se edhe ngjarjet e vitit ’97 u organizuan nga qarqet anti-shqiptare.

   Ai zbardh gjithashtu edhe dërgimin e naftës shqiptare ne Jugosllavi, ndërkohë që OKB i kishte vendosur embargo gjatë luftës së Bosnjes.

   “Perveç dërgimit të karburantit makines së luftës së Milosheviçit është bërë edhe dërgimi i armëve serbëve të Bosnjes. Kjo është bërë e kamufluar si trafik i armësh relike në drejtim të Norvegjisë, por në të vërtetë shkonin armë për serbët e Bosnjes. Nëermjetës në të gjithë këtë tafik ka qenë gjenerali Boban, që ka takuar disa herë Berishën tek Vila nr.4”, – përbyll Haxhia.

   Berisha ishte përfolur vazhdimisht se është mbështetur nga serbët dhe lobi sërb ne Amerikë për ardhjen në pushtet, por kjo është një akuzë e fortë e bërë nga një ndër njerëzit që e kanë shoqëruar kudo kreun e PD-së në levizjet e tij brenda dhe jashtë vendit në atë kohë.

   Skandali, një i huaj në Këshillin e Sigurisë Kombëtare
   Sali Berisha arriti deri aty, sa t’i besojë një qytetari të huaj sekretet e Sigurisë Kombëtare. Tashmë është e njohur për të gjithë një foto e vitit 2006, ku shfaqet biznesmeni serbo­boshnjak Damir Fazlliç në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Republikës së Shqipërisë. Nuk u sqarua kurrë çfarë kërkonte ky personazh në atë mbledhje, në çfarë cilësie ndodhej një shtetas i huaj, aq më tepër një i akuzuar për përfshirje në afera kriminale në disa vende të Ballkanit, me lidhje të forta farefisnie dhe biznesi me një nga kokat më të errëta të shërbimeve sekrete e mafies serbe, Jovica Stanishiç.

   Fazlliç është fotografuar në mars 2006, një vit pasi PD kishte ardhur në pushtet, në krah të Tom Ridge, i kontraktuar si këshilltar i qeverisë së atëhershme shqiptare dhe kryeministrit Sali Berisha për çështje të sigurisë. Para “mikut tim” (kështu deklaroi publikisht Berisha gjatë një seance në parlament më 7 tetor 2008 për Damir Fazlliç­in) raportojnë njëri pas tjetrit, të gjithë ministrat më të rëndësishëm të qeverisë shqiptare.

   Reply to this comment
 2. SBV December 12, 14:12

  Nuk e di pse i nderuari Xhevat Lloshi ka vene mikroskopin per gjera qe duken me sy te lire.
  .
  Jo vetem keto analiste transvestite (koqeprere) si Eral Karpri kane kaluar ne kanibalizem me Luften n-cl dhe enver hoxhen ne vecanti por dhe dipllomate amerikane-angleze-gjermane ..etj kane kaluar ne idiotizem te pabesueshem me historine e Ncl dhe enverit ne vecanti.

  .
  Sa per anglezet pas 1944 ato ne menyre bizarre pushtuan Greqine ne nje kohe qe Stalini i kishte lene dore te lire…Kurse per Shqiperine Anglezet i kishin premtuar grekut me churchillin toka shqiptare ashtu si dhe i biri i tij Rudolfi qe ishte ne shtabin e Titos 1943-1944.
  .
  Nese ka nje fakt qe anglezet i nxjerr kolonizatore te peshtirosur jane masakrat ne Greqi ku u vrane dhe u surgjynosem me shume se 2 miljon greke dhe e majta e tyre u zhduk duke perdorur dhe NAPALM apo preje kokash te udheheqeve te nmajte dhe duke i ngulur ne shtylla telefoni.
  .
  Ja cfare masakrash bene koloniztoret angleze ne greqi (ju lutem mos na cani menderen me fjale demokraci)

  http://www.theguardian.com › World › Second world war

  Athens 1944: Britain’s dirty secret
  ’’
  When 28 civilians were killed in Athens, it wasn’t the Nazis who were to blame, it was the British. Ed Vulliamy and Helena Smith reveal how Churchill’s shameful decision to turn on the partisans who had fought on our side in the war sowed the seeds for the rise of the far right in Greece today

  Any British notion that the Communists were poised for revolution fell within the context of the so-called Percentages Agreement, forged between Churchill and Soviet Commissar Josef Stalin at the code-named “Tolstoy Conference” in Moscow on 9 October 1944. Under the terms agreed in what Churchill called “a naughty document”, southeast Europe was carved up into “spheres of influence”, whereby – broadly – Stalin took Romania and Bulgaria, Yugoslavia…while Britain, in order to keep Russia out of the Mediterranean, took Greece
  Timeline: the battle between left and right
  Late summer 1944 German forces withdraw from most of Greece, which is taken over by local partisans. Most of them are members of ELAS, the armed wing of the National Liberation Front, EAM, which included the Communist KKE party
  October 1944 Allied forces, led by General Ronald Scobie, enter Athens, the last German-occupied area, on 13 October. Georgios Papandreou returns from exile with the Greek government
  2 December 1944 Rather than integrate ELAS into the new army, Papandreou and Scobie demand the disarmament of all guerrilla forces. Six members of the new cabinet resign in protest
  3 December 1944 Violence in Athens after 200,000 march against the demands. More than 28 are killed and hundreds are injured. The 37-day Dekemvrianá begins. Martial law is declared on 5 December
  January/February 1945 Gen Scobie agrees to a ceasefire in exchange for ELAS withdrawal. In February the Treaty of Varkiza is signed by all parties. ELAS troops leave Athens with 15,000 prisoners
  1945/46 Right-wing gangs kill more than 1,100 civilians, triggering civil war when government forces start battling the new Democratic Army of Greece (DSE), mainly former ELAS soldiers
  1948-49 DSE suffers a catastrophic defeat in the summer of 1948, with nearly 20,000 killed. In July 1949 Tito closes the Yugoslav border, denying DSE shelter. Ceasefire signed on 16 October 1949
  21 April 1967 Right-wing forces seize power in a coup d’état. The junta lasts until 1974. Only in 1982 are communist veterans who had fled overseas allowed to return to Greece
  A group of Greek historians writes concerning this article. It was reported that British troops opened fire on the Greek demonstrators from the Grande Bretagne hotel in Athens on December 3 1944. The hotel was British military headquarters, but the fire from it could also have come from Greek police. We also said that the Greek anti-Nazi resistance, ELAS/EAM, agreed not to oppose the landing of British troops in May 1944. The historians point out that the agreement was formalised at Caserta in September.
  +The Percentages agreement was an agreement between Soviet premier Joseph Stalin and British prime minister Winston Churchill during the Fourth Moscow Conference on October 1944, about how to divide various European countries into spheres of influence. The agreement was made public by Churchill

  ===========
  Pikerisht ketu ka qene nje nga meritat kombetare te enver hoxhes;

  Debimi i koloniztoreve angleze ne 1945-1946 si beri me jugoserbet ne 1948 dhe ruset ne 1961.

  Eshte fatkesi kombetare qe serbet qe deboi enveri ne 1948 erdhen ne 1991 me saliserbin dhe anglo-amerikanet qe ishin pararoje e tyre.
  ..
  E pa shprese ngelet e ardhmja Shqiperise sot kur hapur hapur po mbrohet nga euroatllantiket nje nga monstrat me te peshtira qe nga nxjerre shoqeria njerzore….Sali Bisha i Viqidolit
  .

  Reply to this comment
 3. ash December 12, 14:25

  NJe shkrim qe meriton te lexohet nga cilido qe do te dije dicka me shume per fatet e vendit e te popullit tone, per historine e Luftes NCL, rolin e mbeshtetesve te medhej te kesaj lufte, rolin e bashkepunetoreve me pushtuesit nazifashiste, dhe deri me te ashtuquajturit “njerez te letrave” te tipit Kapri, te cilet kujtojne se mund te shkruhet historia si dikur me manipulime, ndonese jane “buzequmesht” ne keto pune. .

  Reply to this comment
 4. MH December 12, 14:42

  Presim filozofin e intelektualit per kete qeshtje si dhe te “patriotit” Murk uk ndukun,qe nuk mund te rrije pa nduk ne cdo kohe filozofin e vete per “drejtesi,filozofi,pasterti dhe ndershmeri” per vendin e vet.
  Asht ne nderin e qeveris ne kete kohe demokratike qe eshtrat e grekeve te rene ne teritorin ton.T’iu bahet thirrje grekeve te vijn e dhe ti terheqion sa ma shpejtNe te kunderten te futen ne thase rifuxho e ti hullin pertej kufinit grek.Po paras ete kryeht ky vendimmarrje tu bahet ADN e cdo kufome per te percaktue etnin greke apo autoltone shqiptare.

  Reply to this comment
 5. Arber I December 12, 14:52

  Prof. Xhevat Lloshi kam dy saktesime: 1. Afati i dosjes ka qene deri ne vitin 2012 (Closed until 2012). Pra leximi i saj nga dikush i cili duhet ta kete emrin ne regjistrin e sherbimit te Arkivit te Londres eshte normale. Eshte e pamundur qe dosja origjinale te jete prekur, pasi arkivat e Londrs nuk jane si Arkivi Qendror Shteteror i Tiranes, ku dosjet origjinale i jepen ne dore Kastriot Dervishit, ndersa te tjereve u jepen mikrofilmat. 2. Ju thoni:” Fare pak kohë pas qeverisë britanike, bënë deklarata mbështetëse për Shqipërinë edhe amerikanët e sovjetikët. ” Jo i dashur Profesor, deklaraten e pare me 10 Dhjetor 1942, e ka bere Qeveria Amerikane; deklaraten e dyte e ka bere qeveria britanike me 17 dhjetor 1942 dhe te treten e ka bere qeveria sovjetike me 19 dhjetor 1942. Ja si shkruan Prof. Kristo Frasheri:
  “Në dhjetorin e vitit 1942 ministrat e Jashtëm të tre Fuqive të Mëdha të koalicionit antifashist – C. Hull, A. Eden, V. Molotov – deklaruan se e çmonin rezistencën e armatosur të shqiptarëve dhe e njihnin pavarësinë kombëtare të Shqipërisë. Siç dihet, njëri prej tyre, A. Eden shfaqi më 17 dhjetor 1942 rezervë në lidhje me kufijtë e Shqipërisë, të cilat theksoi ai, do të rishikoheshin pas luftës. Rezerva kishte lidhje me premtimet që Britania e Madhe i kishte dhënë Greqisë për të aneksuar viset e Shqipërisë jugore, të ashtuquajturin “Epir i Veriut”.”

  Te gjithe historianet duhet ta kene parasysh se SHBA-ja ka mbajtur qendrimin me parimor dhe demokratik gjate 105 vjeteve te shtetit te shqiptareve.

  Reply to this comment
  • gjeo December 12, 16:19

   per gjarperin 1

   Keto mendime se “e duam shqiperine si gjithe europa” dhe jemi populli me pro-amerikan ne rajon po na marrin me qafe..

   Ti zoteri flet sikur Trampi apo Obama apo Bushet dikur te marrin ty ne telefon cdo mengjez dhe te
   SI KE NJE O SHQIPO !

   .PER AMERIKEN DHE CDO LLOJ SUPER SHTETI TJETER KA VETEM NJE ALEAT;

   gjeostrategjia…te tjerat si pershembull fjala demokraci te pakten ne shqiperi eshte PORDHE ME RIGON.
   .
   kam mendimin se pasi te lexosh keto rrjeshta me poshte..do zbresehs me kembe ne toke….sepse dhe me florinj ta mbuloje amerika shqiperine…..me sali berishen e tyre e kane dhjere punen me shqiperine:

   po deshe ta vertetosh ..humb 2 minuta kohe..

   @@@
   Gjej intervisten e gazetarit Morris W. Rosenberg marre Enver Hoxhes pikerisht ne 30 nendor 1944 dhe botuar dy dite me pas ne NYT
   .
   Per ta verifikuar ndiqni emisionin video
   .www.youtube.com/watch?v=AFsJFBnEPeE

   me titull Enver Hoxha, buka e thyer me amerikanët/Pjesa I& II

   ku gjoja ben fjale per hezitimin e shqiptarëve për tu lidhur me Perëndimin qe ne fakt ishin Amerika dhe Anglia qe e shiten shqiperne te Stalini ose me sakte te Tito..
   Ne kete interviste dhe ne pjeset e dokumentarit vihet re se drejtimi nr 1 i enver hoxhes ishte Amerika…por kete te fundit e mbyste akoma Anglia qe ishte pambarimisht armiqsore me shqiperine.
   Nje njeri normal nqs se do analizoje thirrjet e Harri Fullzit nga Bari Italise…thirrjet e Tomas Stefanit nga Tirana dhe me vone te J.E.Jakobsit drejtuar DASH-it (te shurdhuar) qe njiheni Shqiperine zyrtarisht se do kaloje ne prehrin e Stalint nuk u ndegjuan dhe Historia tregoi se amerikanet dhe anglezet na shiten si placke tregu..dhe ajo qe eshte kriminale sot akoma ka neo-fashiste si Romeo Kurvakuqi..qe thone se enveri shkoi te Tito….qe nuk eshte e vertete…enverin e cuan atje vete anglo-amerikanet..
   Ndiqeni videon me siper te shikoni se shteti i fundit qe e njohu shqiperine ishte amerika….biles as ne San Francisko amerika nuk e ftoi shqiperine..te pakten si ndegjuese….
   E duam ameriken por jo me shume se te verteten..Biles kur thuhen te vertetat e hidhura hapur jane sherim dhe per ameriken

   Reply to this comment
 6. Arben December 12, 15:06

  ORE, MESE NORMALE, ATA SHOHIN INTERESAT

  E TYRE, KANE QENE NE RREGULL ME VETEN

  E TYRE.

  PROBLEMI ESHTE I ENVER KRIMINELIT

  QE U SHERBEU INTERESAVE TE SERBEVE

  JO TE SHQIPETAREVE.

  VETE FAKTI E TREGOI 1944-1990

  THONI NJE PERIUDHE 10, 5 APO QOFTE

  EDHE 1 VJECARE, QE SHQIPETARET KANE

  PARE HAIR ME SY, DHE MBYLLET SI MUHABET

  Reply to this comment
 7. demo December 12, 15:49

  Kur profesori i Gjuhes merret me Histori e ha sapunin per djathe dhe zbulon nje DOSJE PA VLERE si kjo e mesipermja.I veytmi dokument zyrtar qe vleresoj ketu eshte deklarata e qeverise Britanike qe njeh Pavaresine e Shqiperise ne mesin e Luftes II bot.Qendresa e nacionalisteve shqiptare ndaj zbarkimit italian ne bregdetin e Durresit,Sarandes,Shengjinit u organizua nga NACIONALISTET SHQIPTARE pa ndihmen e kurrkujt,ndryshe nga sulmi i befasishem italian kunder Greqise,qe u shoqerua me bombardime te aviacionit anglez kunder forcave italiane,kunder luftanijeve te tyre dhe kunder porteve te Barit,Brindisit,Ankones,qe shpartalluan gjithe floten luftareke italiane.Ne 7 Prill 1939 asnje komunist nuk u pa perkrah kapterrit nacionalist Mujo Ulqinaku,edhe ai me idealisti prej tyre,Qemal Stafa,u deklarua fashist,mori nje burse nga fashistet dhe studioi ne Itali.Kurse Nacionalistet shqiptare mbushen kampet e internimit ne Itali duke filluar nga Ai me i mallkuari prej jush,Kolaboracionisti,kuislingu,bashkepunetori tradhetari,Lef Nosi.Enver Hoxha ne 7 prill 1939 qendronte ne nje kafene ne Korce dhe tallej me Abas Ermenjin qe organizoi qendresen e Rinise korcare kunder pushtimit fashist:-Shkoni,shkoni,ju budallenjte.
  Kur thua:- Nazistet gjermane e moren per vete nje pjese te veriut te Kosoves,ky eshte komenti jot,sepse nazistet nuk e moren me vete veriun e Kosoves,por pasi bashkuan viset shqiptare te pushtuara nga Serbet
  me shtetin Ame,rrethuan minieren e Trepces me ate qe serbet e quajjne serbska Mitrovica,per nevoja furnizimi me lende minerale per prodhime ushtarake.
  Nga ky gjoja zbulim arkivor nuk del kush paskan qene nacionalistet tredhetare qe bashkepunuan me cetnikun serb Drazha Mihajllovic.Aludohet per ca zogiste ne Stamboll.Ne menyre djallezore profesori i gjuhes genjen kur shkruan se “forcat e tij u c`thuren ne fillim te dhjetorit 1941(nga partizanet e Titos)!!!!Ne fakt forcat cetnike te Drazhe Mihajllovicit,te ngjashme me ato te Zerves ne Greqi,u armatosen dhe paisen si edhe Zerva,nga anglezet,por per tu shpartalluar,u shpartalluan ne 1944 nga Forcat Mbrojtese te Kosoves te udhehequra nga nacionalisti Shaban Poluzha.Ishin brigadat e Shefqet Pecit qe sulmuan Forcat Mbrojtese te Kosoves dhe vrane trimin Shaban Polluzha,i cili deklaronte:Kembe gjermani dhe shkjau nuk kalon ne Kosove.Per fat te keq nuk kishte parashikuar mutantet serbo-sllave te llumit te Shqiperise.Merru me gjuhesine ku je expert,se nuk eshte kembore per qafen tende historia,profesor!

  Reply to this comment
  • FLAMUR NOKA ME DAJAT E VET NE BEOGRAD December 12, 21:19

   Po ti Demo , me Inteloleshin , cfar jini dhe si ndiheni kaq kompetente dhe eksperte , ne probleme kaq komplekse , te thurura ne labirinthet e nje perandorie shekullore , nga e cila edhe sot nuk ka gjetur e nuk gjen rehat mbare globi (si ajo Britanike)?! Sepse ju e kallepi juaj , jini hallka te atij zinxhiri , qe thurnin e vazhdojne te thurin sherbimet sekrete ,me qendrim armiqesor ndaj Shqiperise e shqiptareve . Pozicionimi kaq teper negativ dhe qenia superaktiv neper komente per cdo artikull pikant , nga ana e gjarperit “Inteloleshi” , nuk le as me te voglin dyshim per kete .

   Reply to this comment
 8. intelektuali December 12, 17:18

  KE HARRUAR BAHRI OMARIN O GJUHETARI I ENVERIT XHEVAT LLOSHI (I KEQI)

  Ne gjuhen sllave LLOSHI do te thote I KEQI

  PO PSE NUK MERRESH ME GJUHESINE O PROFESORI I ENVERIT, POR I JE FUTUR HISTORISE?

  sepse:

  Me kete DACIBAO qe ke shkruar ne gazeten DITA nuk i mbush dot mendjen as fanatikeve enveriste dhe jo me shume intelektualeve properendimore qe u vrane dhe u masakruan nga xhelatet e Enverit dhe qe shpetuan per nje qime oficeret e larte angleze ne vere te vitit 1943 kur Churchilli personalisht i kishte derguar me nje mision te shenjte per Shqypnine ne Mukje per bashkimin e trojeve tona ne nje shtet te vetem, por me kushtin per t’u shkeputur nga thonjte e Moskes dhe Beogradit.

  KU ISHTE ENVERI NE VITIN 1943 O PROFESORI I ENVERIT, XHEVAT LLOSHI (I KEQI)?

  sepse:

  Edhe kalamajte e rruges e dine qe ishte strehuar me gjithe Nexhmijen ne vilen e kunatit te tij Kryefashist Bahri Omari qe kur e perzune nga ambasada e Ahmet Zogut ne Bruksel per vjedhje te fondeve. Nga kjo vile ngjitur me vilen e Qazim Mulletit Enver Hoxha spiunoi tek fashistet Qemal Stafen sepse e kishte kundershtar real ne rrugen drejt pushtetit, por po nga kjo vile spiunoi edhe oficeret e larte angleze qe kishin ardhur me oferten per bashkimin e trojeve shqyptare dhe ti mbase ke qene i vogel sic thua edhe vete, por degjo te tjeret qe kane qene me te medhenj se ty dhe qe kishin strehuar ne shtepine e tyre keta oficere qe Enveri i spiunoi tek gjermanet dhe Hitleri dergoi nje snaiper ne Shqypni per t’i vrare, por babai yne arriti t’i nxjerre ne mal te Zi te veshur tebtil si fshatare duke u shpetuar jeten. Pas Lufte babain xhelatet e Enverit e vrane me tortura dhe e masakruan familjen tone si bisha komuniste te verteta. Por a eshte kjo kryesorja? mesiguri qe fati i famijes se intelektualit nuk i intereson me askujt, 27 vjet pas renies se Murit te Berlinit.

  por:

  CFARE I SOLLI SHQYPNISE LANC-I YT KRIMINAL O PROFESORI I ENVERIT, XHEVAT LLOSHI (I KEQI)?

  Kjo eshte tema thelbesore qe ta ripunosh DACIBAON tende te gjate dhe te merzitshme si ato te Lej Fenit ne Kohen e Qepes te Partise se Punes ne menyre qe te reflektosh se te ka mbetur ora te Stalini dhe bolsheviket e Rusise more mavri akademike.

  MIRE BERI EDI RAMA QE J’U MBYLLI AKADEMINE TUAJ SOVJETIKE!

  sepse:

  Shiko se cfare pacavuresh historike shkruan dhe sulmon nje djale te ri, Erald Kaprin qe ka pasur vullnetin , por edhe guximin qe te botoje nje liber krejt te vertete me dokumenta te mirefillta britanike per spiunin e gjermaneve Enver Hoxha qe ishte edhe spiun i dyfishte i Vukmanovicit dhe Titos dhe ata e dinin kete gje fare mire, por qe sipas arkivave te Beogradit vete Tito kishte shkruar:

  KY ESHTE NJERIU QE NA DUHET!

  Po a ka njeri ne Bote te besoje ne hipotezen idiote se Erald Kapri ka “FUTUR DUART” ne arkivat britanike te Anglise?

  prandaj:

  Ne, intelektualet properendimore qe u vrane dhe u masakruan nga Enver Spiuni dhe Nexhmije Fashistja te themi o Xhevat Lloshi:

  IK DHE BEJ SHURREN O PROFESORI I ENVERIT ME DACIBAON TENDE HISTORIKE IDIOTE DHE ALLOGJIKE SE NUK TE BESON KUSH!

  Reply to this comment
  • Askushi December 12, 19:20

   Ehhh mor intelekto telemetria e trurit 0. Profesor Lloshi nuk po shkruan mendime te tija por po komentin dokumenta historik te nje shteti tjeter te shkruaj nga persona te 3 qe kane jetuar ate kohe. Por ti mor intelekto telemetria ske ci ben je shume i verber per te pare dhe shume i shurdher per te degjuar te verteten. Ty te ka ngelur qe lart madhnia e tij te cohet nga varri dhe te thote qe GOMARI FLUTURON atehere do e besosh.

   Reply to this comment
 9. Salikerma qe shkatroi kombin shqiptar veau 3000 shqiptar ne 1997 December 12, 17:19

  U deshen 27 vjet shpifje Berishes dhe suites pidhiste te PD, te denigronte figuren historike te Luftes Nacional Clirimtare -Enver Hoxhen.faktet dokumentat, deshmoret tregojne se fashiste e nazistet kishin ardhur si pushtues dhe shfrytezues !LANC nuk ishte lufte civile ashtu sic I pelqente Sali Berishes dhe historianeve bythelepires te sojit vet ta per shkruante luften Clirimtare te popullit shqiptar !Futu ne dhe Sali Krimbi !

  Reply to this comment
 10. agroni December 12, 17:29

  Arberi I ka te drejt qe ” sakteson” prof e nderuar te cilin akoma nuk e ka leshuar shkolla sovjetike/enveriste.
  Askush nuk ka ” futur dorë në dosjen e anglezëve”? Leri ato qyfyre o prof.

  Reply to this comment
 11. Bukuria December 12, 17:32

  Profesor Lloshi, ia ke bere shme mire dhe mosu merzit me komentuesit qe duan ta mohojne, pasi duhet te jene pasardhes te tadhetareve, thene me zbutur, te kolaboracionisteve. Ky KAPRI, duket qe nga mbemri qe s’duhet te kete orgjne shqiptare, prandaj ha buken e Shqiperise dhe ben duvane e greqise e te Serbise.

  Reply to this comment
 12. Hart December 12, 17:37

  Washington Post….1 march 1946

  NE VEND TE HYRJES

  Nese ka nje proshqiptar me te madh per te gjithwe kohrat ky eshte:

  Çarles C. Hart,
  ish-diplomat i SHBA në Shqipëri
  në kohën e Zoogut
  qe pa asnje interes mbron interesat shqiptare nga PROSERBET & PROGREKET E WASHINGTONIT qe kan qene gjithmone me te shumte ne numer

  NA FALNI PER MATERIALIN E GJATE POR ESHTE “LAKMUESI” ME I MIRE PER TE ZBULUAR
  SE AMERIKA DHE ANGLIA
  NUK KISHIN LUFTE KUNDER KOMUNIZMIT
  POR PER TE REALIZUAR
  ATE QE I KISHIN PREMTUAR
  GREKEVE DHE SERBEVE

  Washington Post….1 march 1946

  .
  Materiali i meposhtem tregon se Greqia here hapur dhe here fshehur ka perkrahje nga Amerika dhe Be shume me teper se Shqiperia per aresye gjeostrategjike…

  ****.
  NDAL ATENTATIT GRABITËS NDAJ SHQIPËRISË
  .
  .
  (Çarles C. Hart, ish-diplomat i SHBA në Shqipëri
  në kohën e Zoogut (1925-1929),
  lufton me dy artikuj kundër miratimit
  të një rezolute thellesisht antishqiptare
  të përfaqsuesit Komisionit të jashtëm të Senatit Amerikan, Claude Pepper në vitin 1946.)

  LETRA E PARË

  “Uashington Post” më 1 mars 1946

  I dashur senator Pepper,

  Keni shpallur se do të bëheni mbrojtës i fushatës për drejtësi të Komitetit Grek, i cili lufton për kërkesat greke të reparacioneve kur do të bëhen traktatet e paqes me shtetet e Ballkanit…

  Këtë lëvizje të drejtësisë për Greqinë e polli C. Diamantopulos, ambasadori grek në Uashington, njëherazi kryetari i makinës së propagandës së organizatës imperialiste greke në Shtetet e Bashkuara…

  Unë çuditem, senator Pepper, në qoftë se ju e kuptoni që një pjesë e madhe e kërkesës së reparacioneve greke është e drejtuar Italisë, për të cilën qeveritë në Uashington dhe në Londër janë munduar për dy vjet ta shkarkojnë nga çdo përgjegjësi për shkatërrimet që ka sjellë në Shqipëri, Jugosllavi, Etiopi dhe Greqi… Ju thoni, senator, se drejtësia për Greqinë ka katër qëllime, dhe i treti ndër ta është ‘Kthimi i Epirit të Veriut Greqisë’.

  Kjo deklaratë arrin të thotë që të vuloset që tani një atentat ­grabitjeje kundër Shqipërisë së varfëruar, për të cilën Greqia ka 32 vjet që përpiqet. Ky i ashtuquajturi Epiri i Veriut është tani Shqipëria e Jugut, e cila mban në gjakun jetësor ekonomik atë vend të vogël dhe kërkesa ka qenë gjithnjë kaq qesharake saqë është dhënë vendimi kundër Greqisë tri herë me radhë.

  Në gushtin e 1923, Lidhja e Kombeve dërgoi një mision në Greqi për të përcaktuar në vend kufirin greko-shqiptar. Të gjithë anëtarët e atij misioni, katër italianë dhe një përkthyes shqiptar, u vranë pa mëshirë ditën që arritën në Greqi. Një mision pasardhës caktoi kufijtë e sotëm, të cilët u miratuan nga Lidhja e Kombeve. Këtë herë, një metodë më e qytetëruar po përdoret duke iu zëvendësuar juve dhe shumë nga kolegët tuaj në vend të dorës së vdekjes që u përdor kundër misionit të pafat në 1923.

  Qeveria greke nuk i kapi kurrë vrasësit, duke treguar kështu fajësinë e saj dhe për këtë i pagoi Italisë një milion dollarë si një idemnitet punitiv për këtë krim. Përveç një kohe të shkurtër prej disa muajve më 1914, ky i kështuquajturi Epir i Veriut, nuk ka qenë kurrë pjesë e Greqisë që 600 vjet e këtej. Indianët e Amerikës kanë tani tepër të drejtë të kërkojnë Virxhinian ose çdo shtet tjetër të Shteteve të Bashkuara ku kanë jetuar 300 vjet më parë.

  Meqenëse kërkesa greke bazohet në fakt në gjeografinë e vjetër, është interesante ta dimë se Straboni, një nga autoritetet më të mëdhenj mbi Greqinë e Vjetër (lindur në 64 para Krishtit), na thotë se epirotët nuk flisnin greqisht, por ilirisht, që do të thotë se ata nuk ishin aspak grekë, por shqiptarë.

  Grekët që kanë kërkuar përkrahjen tuaj, senator Pepper, janë kryesisht monarkistë grekë në Shtetet e Bashkuara të udhëhequr nga Diamantopulos, të cilët shpresojnë që të rivendosin në fron Mbretin Gjergj, muajin që vjen, pa marrë parasysh protestat e shumicës së qytetarëve grekë.

  Për të fituar simpati për Greqinë në përpjekjen e saj për të grabitur Shqipërinë e Jugut, z. Diamantopulos flet pa kursim se Shqipëria e ka shitur pavarësinë e saj në 1939, si përfundim i dallavereve të shumë viteve me Musolinin.

  Konferenca e Ambasadorëve, një simultare e Lidhjes së Kombeve, e shiti për herë të parë Shqipërinë në 9 nëntor 1921, kur votoi që ta bënte këtë vend virtualisht një protektorat të Italisë, pa marrë parasysh faktin se Shqipëria qe një anëtare e rregullt e Lidhjes së Kombeve dhe që kish kështu të drejtën e sigurimit nga Lidhja e Kombeve.

  Shqipëria e injoroi atë vepër gjer në qershor të vitit 1926, kur Musolini i kërkoi qeverisë shqiptare që të nënshkruante një dokument për pranimin e protektoratit.

  Qeveria shqiptare, për të fituar kohë, thirri ministrin britanik, amerikan, frëng dhe jugosllav, duke i informuar se vetëm 24 orë afat kish përpara se të vinte nënshkrimin. Ministri britanik, duke i keqkuptuar instruksionet e tij, protestoi kundër këtij demarshi italian dhe për fatin e tij të keq u thirr nga Austin Chamberlain, ministri i Punëve të Jashtme, i cili pranoi se veproi në këtë mënyrë, për të marrë me të mirë Musolinin.

  Si ministër i Amerikës në Tiranë, në atë kohë, unë e dëgjova këtë histori të kërkesës italiane dhe thashë se do ta raportoja në Uashington. Por, në mbarim të Luftës së Parë Botërore, duart e qeverisë sonë qenë të lidhura nga politika izolacioniste që kish vendosur Senati, i cili e përbuzi konventën e Lidhjes së Kombeve. Po kjo politikë e ndaloi Presidentin Ruzvelt që të merte masa drastike kur Musolini pushtoi Etiopinë.

  Jugosllavia dhe Franca nuk bënë asnjë veprim, dhe Shqipëria, pa një ndihmë të jashtme, iu dorëzua me padashje Italisë në një traktat që u bë në nëntor të 1926-s, i cili përgatiti udhën e invazionit italian 13 vjet më vonë.

  Duke e akuzuar Shqipërinë se i është shitur armikut, z. Diamantopulos, organizatori i lëvizjes Drejtësi për Greqinë, qëndron në një tokë që lëviz. Ai është në Uashington nën patronazhin e Mbretit Gjergj.

  Tani, senator, dëgjo!

  Kredoja jote në jetën publike ka qëndruar gjithnjë në një besim të deklaruar te vullneti i popullit. Përpara se të shkoni thellë, duke përkrahur kërkesat greke, unë ju sugjeroj të merrni vesh se ç’ndiejnë grekët për punën e një plebishiti në Shqipërinë e Jugut, të cilën ata me dhelpëri e quajnë si Epir të Veriut.

  Për shekuj me radhë Shqipëria e Jugut ka qenë e populluar në mënyrë mbizotëruese nga shqiptarë, dhe Korça, qyteti i dytë më i rëndësishëm i Shqipërisë, të cilën grekët e kërkojnë si një dhuratë speciale, është pothuajse ekskluzivisht shqiptare në popullsinë e saj.

  Udhëheqësit reaksionarë grekë kanë heshtur me dashje në çështjen e një plebishiti. Pyetini se ç’mendojnë për një punë të tillë. Miqtë amerikanë të Shqipërisë nuk kanë asnjë frikë nga vota e popullit të Shqipërisë së Jugut.

  Por, për të mirën tuaj, Senator, kini mendjen.

  Kërkesa zyrtare greke për reparacionet është paraqitur tetorin e kaluar. Shuma e përgjithshme është 10,449,566,000 dollarë, nga të cilat 5.088,517,000 dollarë i është ngarkuar Gjermanisë. Kuptohet se diferenca duhet të vijë nga Italia, e cila nuk mund të paguajë vetëm se një fraksion të vogël të një shume të tillë, as Gjermania nuk mundet të paguajë një dëmshpërblim të tillë në të holla, dhe në qoftë se po, atëherë ekonomia e Evropës dhe e botës duhet të shkatërrohet, përveç shkatërrimit të të dy vendeve paguese.

  Dhe, sigurisht, në qoftë se Greqisë i paguhen njëmbëdhjetë miliard dollarë, nuk do të mbetet asgjë për ato kombe që kanë humbur shumë mijëra herë më tepër njerëz, të holla, gjak, djersë, punë dhe lot. Grekëve, gjithnjë dallaveraxhi natyralë, u vjen mirë një gjë e tillë se shuma që ata kërkojnë do t’i jepte vendit nga 1750 dollarë për çdo njeri, grua dhe fëmijë në Greqi.”

  LETRA E DYTË

  “Uashington Post” më 11 mars 1946

  “I dashur senator Pepper,

  T’ju shkruaj juve, senator, u bë një zakon, kështu të jesh i përgatitur se ke për të dëgjuar nga unë gjersa ju keni për të treguar interes në qëllimet grabitëse të grekëve që duan të rrëmbejnë pjesën më të pasur të Shqipërisë. Kam përpara meje një kopje të rezolutës të paraqitur më 19 shkurt, me anë të së cilës kërkohet kthimi i “Epirit të Veriut” (duke futur brenda dhe Korçën), Greqisë.

  Disa muaj më parë kam dhënë në këto shtylla një histori të shkoqitur të rezolucionit tuaj, por riparaqitja e tij nga ana juaj më detyron që të bëj një përsëritje.

  Rezoluta juaj na kujton dredhinë politike të Henry C. Lodge, i cili thoshte se ishte duke vepruar në emër të disa zgjedhësve grekë në rrethet e Massachusetts. Ai pohoi injorancën e tij mbi këtë çështje, kur tha se nuk dukej se kishte ndonjë kundërshtim.

  Rezoluta juaj nuk ndryshon as edhe një fjalë ose rrokje nga rezoluta e Lodge-it që u aprovua nga Senati më 20 janar 1920, ku nuk qe bërë apeli i senatorëve të pranishëm. Ai që kryesonte mbledhjen, tha vetëm, “Meqenëse s’ka ndonjë objeksion, rezoluta miratohet”. Në atë kohë në sallë kish vetëm pesë senatorë duke qenë se edhe senatori Lodge në atë çast mungonte në sallë.

  Ato kohë Shqipëria nuk kish miq në këtë vend dhe për amerikanët Shqipëria nuk ekzistonte si shtet. Prandaj nuk kish asnjë zë që të kundërshtonte dredhinë e Lodge-it. Rezoluta e senatorit Lodge nuk kishte fuqinë e ligjit sikundër do të kishte juaja. Zoti Lodge pranon se ai mocion qe një dhuratë për votuesit grekë.

  Shqipëria u njoh nga qeveria jonë më 1922 dhe një rrymë e madhe emigrimi shqiptarësh filloi. Një fakt interesant është se një e treta e atyre emigrantëve janë tani banorë në shtetin Massachussetts. Shqipëria ka tani mijëra miq në Amerikë, të cilët janë të vendosur që t’i jepet drejtësia atij vendi të vogël.

  Në “Uashington Post” më 1 mars, kam treguar se imperialistët grekë kanë qenë mundur tri herë në përpjekjet e tyre të fëlliqura që të rrëmbejnë një pjesë të Shqipërisë. Tani unë ju tërheq edhe njëherë vëmendjen për faktin se kufiri i sotëm shqiptaro-grek u miratua nga një komision ndërkombëtar zyrtar dhe u aprovua nga Lidhja e Kombeve.

  Grekët kërkojnë Korçën. Përse?

  Në rezolutën tuaj, senator Pepper, imperialistët grekë kanë bërë të gjitha përpjekjet që të specifikojnë që Korça, qyteti më i përparuar i Shqipërisë përveç Tiranës, kryeqytet, t’i jepet Greqisë. Grekët besojnë se Korça ka mundësinë të bëhet fillimi i një qendre metropolitane nga më të mëdhatë e Evropës Jugore dhe këtu kanë të drejtë…

  Ka vetëm një grusht grekër në popullsinë e saj shqiptare. Është për t’u shënuar se Korça është qyteti më proamerikan në botë jashtë Shteteve të Bashkuara përveç posedimeve ishullore. Ndërkohë, më tepër se gjysma e popullsisë ka qenë në Amerikë dhe një pjesë e madhe ka marrë nënshtetësinë amerikane.

  Një atmosferë amerikane përshkon qytetin. Qytetarët janë progresistë dhe përpiqen të bëjnë çdo gjë sipas modës amerikane, ata janë luajalë në radhë të parë kundrejt vendit të tyre dhe në radhë të dytë kanë besim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Shumë nga korçarët e sotëm kanë lindur në Amerikë dhe kanë vajtur në Korçë si fëmijë. Ndërsa prindërit vinin të shihnin familjet e tyre, pa u kujtuar se lejet e tyre kishin kaluar dhe e humbën nënshtetësinë amerikane nga ndryshimi që u janë bërë ligjeve tona të emigrimit.

  Senatori Pepper, mendoje prapë këtë punë.

  A do t’i linit juve gjithë këta shqiptaro-amerikanë nën zgjedhën greke? Nuk mund të ketë gjë më tragjike se kjo. Greqia është një komb tregtarësh. Më tepër se 40.000 shqiptarë banojnë tani mjerisht në guvernatoratin grek të Janinës, ku popullsia shqiptare është mbizotëruese. A do të pranoni që për hir të atyre shqiptarëve të ketë një plebishit në Janinë?

  Komiteti i rëndësishëm i Senatit që ju kryesoni ka përpara një rezolutë (Rezoluta 82), që t’i jepet Greqisë imperialiste dhe grabitqare titulli mbi një të katërtën e popullsisë së Shqipërisë dhe një të pestën e burimeve agrare më të pasura të vendit. Meqenëse Greqia nuk e ka patur të sajën tokën në posedim në 500 vjet e këtej, a nuk do të mendoni që Shqipëria, në të cilën ajo tokë bën tani pjesë, ka të paktën aq të drejtë të plotë sa ka dhe populli juaj për shtetin e Teksasit (Texas)? Shqipëria e Jugut, të cilën Greqia kërkon të marrë, është e populluar në mënyrë mbizotëruese nga shqiptarët, sikundër dhe Texas-i është i populluar nga teksanë. Të lutem, mbaji këto gjëra në mend në qoftë se rezoluta 82 e Senatit vjen që të shqyrtohet përpara komitetit tuaj.

  Një herë në të shkuarën ti dhe unë takoheshim dendur, Senator, dhe unë isha kryelartë për këtë njohje.

  Korrigjimet e vogla në Shqipëri kanë për qëllim që t’i vjedhin këtij vendi një të katërtën e popullsisë dhe një të pestën e tokës së saj më të mirë dhe që të bëjnë 230.000 shqiptarë në mes të të cilëve 150.000 muhamedanë, si skllevër.

  Grekët nuk mund të thonë se shumica e popullsisë së tokës që bisedohet është e përbërë nga grekë. Jo, dhe ata heshtën në çështjen e plebishitit dhe për arsye të mira. Le të përsëritet dhe një herë, toka që kërkohet nuk ka qenë e Greqisë që 600 vjet e këtej, vetëm rastësisht për një kohë të shkurtër në 1914. Sipas më të mirit autoritet mbi Greqinë e vjetër, populli i Shqipërisë së Jugut (i cili quhet me dinakëri si Epir i Veriut nga grekët) nuk ka qenë grek dhe as që ka folur ndonjëherë greqisht.

  Zoti Uelles, ju dhe senatori Pepper, që kini marë përsipër çështjen e imperialistëve grekë, natyrisht pa djallëzi, mund të kishit shpëtuar nga ky gabim sikur të kishit pak kulturë klasike. Dëgjoni: Virgjili ka thënë: “Unë i kam frikë grekët, edhe kur të japin dhurata”. Euripidi, vetë një grek, ka thënë: “Mos i zë besë një greku”.

  Unë e kam vizituar shumë herë Greqinë dhe këto pikëpamjet e mësipërme nuk i pranoj për sa i përket karakterit mesatar grek. Po s’ka dyshim se Virgjili dhe Euripidi, duke përfaqësuar kulturën më të lartë të kohës së tyre, kanë njohur tipin e grekut-reaksionar, imperialist dhe monarkist, si ai që ka mbushur senatorin Pepper dhe juve me rrëfime të shtrembëruara përsa u përket kërkesave greke.

  Këta grekë, mjeshtër të intrigave, kanë qenë të kujdesshëm që t’u mos ua tregojnë më as juve, as senatorit Pepper, kërkesat e plota të Greqisë, të cilat në letër do të bënin njerinë të besonte se pjesa më e madhe e gjysmës perëndimore të hemisferës së lindjes, ka qenë krijuar vetëm për Greqinë. Këtu imperialistët do të donin të ndryshonin ndoshta dhe versionin e parë të gjenezës së parë (të Biblës – K.F.): “Në fillim Perëndia krijoi qiellin dhe tokën për Greqinë”. Dhe ata nuk u kanë thënë juve se kërkojnë njëmbëdhjetë miliardë dollarë si reparacione.

  Greqia, një herë djepi i artit dhe i kulturës, nën udhëheqjen e imperialistëve të uritur, është bërë tani një shesh smire dhe lakmie që kërcënon paqen e botës. Lufta e Parë Botërore filloi në një vend më të vogël se Greqia. Këta grekë tokë-grabitës, u pëlqen që ta quajnë Shqipërinë si një shtet muhamedan të vogël, të ndyrë, barbar dhe si vend brigantësh.

  Le të më lejohet të them se Shqipëria në 50 vjet e këtej nuk ka prodhuar as një shembull brigandazhi kaq të poshtër, kaq të djallëzuar sa vrasja më 1923 në Greqi e Misionit zyrtar të Lidhjes së Kombeve që ishte dërguar të përcaktonte në vend kufijtë greko-shqiptarë.

  Edhe një fjalë të fundit, senatori Pepper.

  Zhvishuni nga këshillat dhe nga shoqëria e reaksionarëve të mashtruesve imperialistë dhe monarkistë që duan t’u bëjnë juve udhëheqës në grabitjen e një vendi të vogël dhe pa mbrojtës, që ka qenë viktimë e njerëzve dhe e kombeve të këqij për 3000 vjet e këtej”. (Uashington Post, 11 mars 1946).
  .
  Epilog
  Nga me siper del se jo vetem ne Europe por dhe ne Amerike ka zyrtare amerikane qe jane pro greqise (serbise) dhe kundra shqiperise dhe anasjelltas.Me cfare k andodhur pas 1992 besoj qe proshqiptaret ne amerike & europe jane me te pakte ne numer….pamvaresiht nga tullumbacet qe degjojme.
  .
  Ajo qe ndodhi ne 1945-1946 ne kete beteje midis nje amerikani fisnik si Çarles Hart dhe nje zyrtari amerikani progrek si senatori Claude Pepper per fat te keq ndodhi dhe pas 1991..
  .
  Nuk me ka interesuar kurre cfare ka qene Enver Hoxha..ishte shejtan apo shenjtor apo i ka patur te dyja….rendesi sot ka qe ai vend..ai shtet dhe ai komb eshte ne piken me te ulet te historise tij i poshtruar nga miqte me keq se nje pushtim nga armiqte.
  .
  .Ka ardhur koha qe ata zyrtare amerikane qe merren me shqiperine te
  HEQIN LIGJIN 70 VJECAR
  TE LUFTES ME ENVER HOXHEN
  se po e bejne si Jezu Krishtin
  ne versionin shqip….

  Reply to this comment
 13. 1944 December 12, 18:01

  dy fjale per demonin enverofagos “demo”

  Zavalli “demo” edhe sot nuk ka kursyer helmin e tij.Me sa kam lexuar deri tani nqs do fitonte Gjermania Luften do ishte kombinimi me i mire per interesat e kombit shqiptar…
  Por qe ne kohen qe u muar vesh qe Hitleri humbi luften dhe kjo u vertetua ne dimrin 1943-1944 keto shaban palluqet dhe xhaferr devat e demo-s duhet te ishin terhequr gje qe nuk eshte nevoj ate zgjatemi..
  .
  Pra ne ate kohe tre te medhenjte anglia-rusia -dhe amerika kishin zyrtarisht enver hoxhen me partizanet e tij si aleat te tyre prandaj leri denglat demo !
  .
  Leri denglat se po na e ben Enverin Pernedi me kete kanibalizmin tuaj te perditshem
  Se ti demo
  -po na quan marshallin tito-shpetimtarin e Shqiperise
  -po na quan xhaferr deven Hero kombetar
  -po na quan lufte ncl si lufte civile
  -po na quan Karl Marksin budalla
  po ne 1984 na paska punuar ne nen firme kroate
  -po ne vitet 70′ na paska punuar ne Gramsh
  -dhe me e forta na paska shkruar 13 libra dhe shume dokumentare
  Pra Demoni Demo i fshehur pas ferres ka vite te tera qe hedh helm te zi..por kam nje pyetje:
  Po pse o monster merr dynjane me goje me gjuhe te helmatisur..
  Pse nuk na thua kush jane keto libra por rri pas gardhit dhe gjuan si puna jevgut ?
  .
  Kam qene kunder Enverit dhe Mehmetit por per tipa si puna juaj kane bere
  mire qe ju kane shkerdhyer me qen e me mace se e meritoni…

  Reply to this comment
 14. ELIOT December 12, 18:53

  KU I KA GJET KY FILLOZOFI KETO DOSJE ME RRENA …. KU KISHTE NDERMEND ANGLIA CHUCHILLI NE 1941 1942 ..DHE 1943 TE MENDONTE PER DOSJE E LAGU SE LAGU JUGOSLLAVIA SDO TA MARRI SHQIPERINE DHE FANTAZISMA TE TJERA ….. MORE SHOKU I ENVERIT ….A E DINI JU SE NE 41 HITLERI E BPMBARDOI ANGLINE QE EDHE ME BO SHURREN SKISHIN KOHE DHE JO ME MENDU PER SHQIPERONE ….. NE 42 CHURCHILLI SHKOI NE AMERIKE DHE MENDONTE PER SHTEPINE E VET …QE PO DIGJEJ NGA BOMBAT … DHE PASKAN PASUR DOSJE PER NJE VEND TE VOGEL … NE 43 ALEATET KISHIN NJE VIT QE O STERVITESHIN PER DEBARQUEMENT NE NORMANDIE …. E KISHIN KOKEN TEK PLANET E LUFTES ..SE PER PAK DESHTUAN … DHE KISHIN NE KOKE TE GJITHE BOTEN …NUK DO TE MERRESHIN ME GJERA TE VOGLA PER KOHEN …..NGA METROT I SHKRUAJTEN KETO MESAGE …. SE CDO GJE U BOMBARDUA NE LONDER ….TE GHITHE FLENIN NEPER METROT ..100 METRA NEN TOKE …. PRANDAJ MJAFT ME THASHETHEME …. DHE PUSHTUES ISHTE ITALIA GJERMANIA …JO ANGLIA AMERIKA …PRANDAJ SHKO DHE KERKOI DOSJET ME DUCEN ME HITLERIN ..JO NE ANGLIE … ANGLIE ISHTE ME ALEATET ME FORCAT E CLIRIMIT DHE JO TE PUSHTIMIT TE SHQIPERISE …..EDHE KAQ GJE TE TJESHTE SE PASKE MESUAR PER 70 VJET ….. MJERE ME DETE THONIM NE TIRONSIT …. EDHE NJE FEEMIJE 10 VJEC E KA KUPTUAR POR JO KY FILLOZOFI ….E QUAN AMERIKEN ANGLINE PUSHTUES …. DHE KERKON DOSJET PER BASHKIMIN E SHQIPTAREVEV NE LONDER … DUCJA E BASHKOI VENDIN ..JA MORRI KOSOVEN BOLSHEVIKEVE SLLAVE ….. DHE ..BOSNJAKET KROATET LUFTUAN NE KRAH TE GJERMANEVE ……PERSE ….. SEPSE NUK DONIN TE BININ NE DUART E SERBEVE RUSEVE NE DUART E BOLSHEVIKEVE ….. KAQ GJE SE PASKE ZBULAR AKOMA ……KERKON LARG….SHOKU ..ME RROBA DOKU .

  Reply to this comment
  • AURENC BEBJUSHI December 12, 20:23

   FORT I NERRUEM ELIOT MERCI-A

   PO NE 1949-1956 NUK KISHIN KOHE HANGLEZETl ?

   kape pak keti timin ketu poshte dhe mos e lesho…shterngoje fort

   &

   Plani Cia-Tito-Zogu për kryengritje në Shqipëri

   Dokumenti që botohet për herë të parë sjell informacione shumë interesante mbi bisedimet e emisarëve të Zogut me palën jugosllave. Jugosllavët, me sa duket shumë të shqetësuar mbi situatën në Shqipëri dhe qëndrimin e fortë anti-Tito që mbante pala shqiptare në linjën e Stalinit, duket se po mendonin seriozisht një rrëzim të Hoxhës me çdo mënyrë të mundshme. Mbështetja për Zogun ishte një alternativë shumë e pëlqyer për Titon, i cili e kishte ndarë mendjen për një ndërhyrje sa më të fortë në Shqipëri, edhe nëse Zogu nuk do të kishte mundësi të përfshihej në një kryengritje të mundshme. Megjithatë, dërgimi i përfaqësuesve personalë të Titos pranë Zogut dhe ftesa për një zhvendosje të mundshme të Zogut dhe familjes së tij në Beograd duket se janë lëvizje, të cilat janë llogaritur nga Tito për të shprehur një besim tek ishmbreti shqiptar, por edhe për të arritur disa fitore diplomatike. Zogu, një diplomat i aftë për të nuhatur nuancat ballkanike, ka pranuar takimin me të dërguarit personalë të Titos, por duhet ta ketë refuzuar me xhentilesë ftesën për t’u zhvendosur në Beograd, të bërë nga lideri i njohur komunist i Jugosllavisë. Nëse Tito do të merrte atë që kërkonte dhe të tërhiqte Zogun në Beograd, lideri karizmatik jugosllav do të kishte arritur një fitore shumë të madhe propagandistike. E para, duke e konfiguruar Zogun si një alternativë për qeverisjen e një Shqipërie pro-jugosllave, e dyta si një kërcenim potencial ndaj Hoxhës dhe e treta, si një përpjekje për të zbutur faktorin kosovar, i cili duke parë ishmbretin Zog në krah të Titos, do të ulte tonet nacionaliste.

   TOP SEKRET Memorandum: Zv.drejtori për Koordinimin e Politikave, SE BGFIEND: Raporti javor Shtator 1952

   Gjatë muajit shtator, përfaqësuesit britanikë dhe amerikanë në Romë vazhduan bisedimet me anëtarët e Komitetit Ekzekutiv të Komitetit Kombëtar të Shqipërisë së Lirë, me qëllim arritjen e një marrëveshjeje me të gjitha fraksionet, si dhe një ri-organizim të Komitetit si dhe zgjerimin e tij. Raportimet nga Roma bëjnë me dije se deri më tani shumë pak progres është arritur në këtë drejtim. Balli Kombëtar refuzon me këmbëngulje zgjerimin e Komitetit. Kemi gjithashtu raportime kontradiktore mbi pozicionin që tashmë britanikët duan të mbajnë mbi këtë çështje. Kemi urdhëruar përfaqësuesin tonë që të jetë i kujdesshëm në bisedime, deri sa ne të sqarojmë pozicionin e britanikëve, si dhe të shikojmë se cilët elementë të Komitetit do të përkrahin qëndrimin tonë. Gjatë javës së parë të shtatorit ( ) bisedoi me Mbretin Zog në Aleksandri. Zogu deklaroi se përfaqësuesit e tij ishin pritur në mënyrë mjaft miqësore nga jugosllavët gjatë takimit në Shkup, në fund të gushtit. Zëdhënësi i jugosllavëve deklaroi se jugosllavët dëshironin të shikonin një rrëzim të regjimit aktual në Shqipëri nga vetë shqiptarët, me në krye Zogun, por në rrethanat e patolerueshme të vendit, jugosllavët do ta rrezonin regjimin vetë nëse Zogu dhe shqiptarët e tjerë nuk i kishin mundësitë për ta bërë një gjë të tillë. Jugosllavët ranë dakord që të dërgonin sa më shpejt përfaqësues direkt për të biseduar me Zogun në çështje të politikave, si dhe detaje operacionale. Jugosllavët gjithashtu deklaruan se nëse Zogu dhe familja e tij dëshironin të largoheshin nga Egjipti, ata do të ishin gjithmonë të mirëpritur në Beograd.

   TOP SEKRET Memorandum: Zv.drejtori për Koordinimin e Politikave, SE BGFIEND: Progres-raporti ditor, e martë, 27 maj 1952

   (Emri i zyrtarit-shënim red.) SE/PC Zëvendësi u nis më 27 maj 1952 për të biseduar me ishmbretin Zog me kërkesën e këtij të fundit, mbi statusin e negociatave aktuale me jugosllavët. Me mbërritjen e ( ) më 30 maj, Zogu pret që të ketë rezultatet e bisedimeve të negociuara në Turqi nga përfaqësuesi i tij, i cili kërkoi bisedimet me Titon në fillim të majit. ( ) Raporton se Komiteti i Shqipërisë së Lirë ka marrë lajm nga një prej dy grupeve që ka dimëruar në Jugosllavi se janë rifutur përsëri në Shqipëri. Komiteti po bën përpjekje për të verifikuar vërtetësinë e këtij lajmi dhe letrës që grupi ka dërguar nga Jugosllavia. Kryetari i grupit ka qenë instruktuar që të komunikojë vetëm nëpërmjet kësaj adrese.

   Dokumentet sekrete të CIA: Bisedat e Zogut me Titon në 1952

   Dokumenti i siguruar në arkivat e deklasifikuara amerikane, vazhdon të sjellë informacion mbi bashkëpunimin e ish- Mbretit Zog me liderin e njohur komunist jugosllav, Tito, duke zbuluar detaje të reja mbi bisedimet që bëheshin në pranverën e 1952-it. Memorandumi i 28 majit 1952 është një raport ditor i hartuar për drejtuesit e lartë të OPC, drejtoria e famshme që merrej me operacionet klandestine, një organizatë e cila operonte në zonat gri të spiunazhit amerikan. Fatkeqësisht, ashtu si edhe në dokumente të tjera të dala nga ky arkiv, emrat e personazheve amerikane të OPC janë të fshira dhe në këtë mënyrë është pak e pamundur për të kuptuar rolin e saktë të oficerëve amerikanë të Zbulimit. Gjithsesi, ky dokument hedh dritë në disa detaje mjaft interesante për të kuptuar prapaskenat e përpjekjeve të ish- Mbretit shqiptar për t’u rikthyer në fron me ndihmen e jugosllaveve te mbeshtetur me logjistike nga anglo-amerikanet….ECT.

   Reply to this comment
  • Hammerhaituri December 22, 11:43

   El Idiot! Mos lexo kshu shkrimesh se nuk jan per ty!!
   Te mungo bazamenti…

   Reply to this comment
 15. Lili December 12, 20:00

  Shqiptaret duhet te lexojne dokumentate para 1940 shit qe te kuptojne se «  miqte » ne te vertete jane armiqte e shqiperise

  Reply to this comment
 16. demo December 12, 20:48

  Po mire o #1944,une qenkam fshehur prapa ferres,po ti ku je,ne Ferre?

  Reply to this comment
 17. ELIOT December 15, 20:17

  OR AURENC COBANI …. I PLASI ANGLISE PER SHQIPERINE …. NUK E DI A JE BUDALLAH APO BEN SIKUR …. EUROPA PERENDIMORE AMERIKA KISHIN LUFTEN E FTHOHTE DHE JA KISHIN FRIKEN RUSEVE QE ZBARKUN ME ARME NE CUBA …… NE GJERMANIE EUROPA KISHTE CUAR USHTARE DHE AMERIKANET KISHIN BAZA USHTARAKE TE MEDHA ..SHQIPERINE AS E LLOGARISNIN …SE NUK PREZANTONTE ASNJE RREZIK PER FORCAT E PERENDIMIT …. TE TJERAT JANE THASHETHETHEMET E COBANEVE KOMUNISTA DHE TI MORE .. SPIUN I BYTHES …. TRADHETAR I QELBET …ZOGU NE SHQIPERI … KUSH ISHTE ZOGU VELLAI I KENEDIT …KOQE IDIOTI ….RRENTE ENVERI SEPSE KESHTU IA FUSTE FRIKEN POPULLIT …. DHE DISA DEBILA SI JU E BESOJNE …. HEJ BUDALLAH E DIN CBERI ANGLIA NE GREQIE ….. I COI TOPAT TANKET DHE I THA BOLSHEVIKEVE …JO SE BEME LIFTEN QE JU TA BENI VENDIN KORRUPSION…….PRANDAJ LEXO ME SHUME ZHULS …. DHE LAJ DHEMBET SE TE MBAN ERE GOJA …KATUNAR ZGJEBS …..ANGLIA DO TE SILLTE ZOGUN NE SHQIPERI ……..JO ME KAM DEGJUR IDIOTIZMA NE JETE …POR TI JA KALON TE GJITHEVE …….KUSH TA KA TREGUAR KETE BARCALETE CUNIN I ENVERIT ..APO NEXHMIJA ……TETE DE BITE ….

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?